Bekijk collectie-aankoop tijdens OBJECT Rotterdam 08.02.2018

Merel Karhof ontdekte in 2017 de schoonheid van cachou en kroop in de huid van een laborant. Ze verkende het ambacht ‘tanen’ tijdens het buitenseizoen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wat resulteerde in grote ronde shawls in de maat van de taanketel, krukjes gestoffeerd met gelooide vissenhuiden en een collectie sieraden die de schoonheid van de ruwe cachou laten zien. Deze stukken zijn nu door het Zuiderzeemuseum aangekocht en worden voor het eerst gepresenteerd tijdens OBJECT, van vrijdag 9 tot en met zondag 11 februari 2018 in Rotterdam.

Karhof toont hier aan de hand van een aantal producten de geschiedenis van het tanen en de hedendaagse toepassingen met dit oude ambacht die zij onderzocht. In 2017 was dit onderzoek te zien in het Taanlaboratorium, een locatie die onderdeel was van de designroute in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Het voelde aan als een rariteitenkabinet, er stonden weckpotten met vissen huiden in een bruine vloeistof, petri schaaltjes met op ruwe edelsteen lijkende brokken erin.

De grootvader van Merel Karhof was visserman in Den Oever op het voormalige eiland Wieringen. Als kind speelde ze vaak in de oude vissersboet die achter in de tuin stond. Daarin werden toen nog netten geboet en getaand. Vroeger taande men katoenen visnetten, zeil of touw met cachou om verrotting door schimmels en bacteriën tegen te gaan. Het tanen werd gedaan in een taanketel. Gedurende enkele uren werd het visnet, zeil of touw in een hete oplossing van cachou ondergedompeld. Cachou werd gewonnen uit de stam van de acacia boom en gestold in een mal van boombladeren. Karhof ontdekte ze dat de tannine in de taan deeltjes metaal anders laat oxideren en het te tanen materiaal een prachtige diep donker blauwe/zwarte kleur geeft. Hoe langer je het materiaal taant hoe donkerder de kleur wordt. Ze verwerkte verschillende materialen zoals hout en vissen huid met taan en maakte vervolgens met deze materialen een aantal nieuwe objecten.

OBJECT Rotterdam

OBJECT Rotterdam is een designevenement van formaat dat plaatsvindt op unieke locaties in de stad Rotterdam. OBJECT biedt elk jaar een uitgekiend aanbod van gevestigde labels en jonge ontwerpers en is dé plek om een nieuwe lichting designers te spotten.

9 t/m 11 februari 2018 van 11.00 tot 19.00 uur
HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38-42, Rotterdam​