Buitenmuseum vanaf het water

Faceboat naar Dutch Design Week 19.10.2017

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober presenteert het Zuiderzeemuseum de Faceboat. Op woensdag 18 oktober is deze boot vertrokken naar Eindhoven. De Faceboat is het resultaat van een bijzondere samenwerking.
Ontwerperscollectief åbäke daagde de ambachtsleermeesters van het Zuiderzeemuseum uit om hun ambachten te combineren tot één object. Het resultaat is een combinatie van hun verschillende soorten kennis, vaardigheden, schoonheid en humor. De boot verwijst naar de makers, materialen, technieken en vormen die horen bij de Zuiderzee.

Faceboat

Maki Suzuki, een van de ontwerpers van designstudio åbäke, ontwierp de boot als metafoor voor het Zuiderzeemuseum. Deze Faceboat heeft twee identieke gezichten: het ene kijkt naar beneden, onder water dus, het andere kijkt uit over zee. In vier maanden creëerden de verschillende leermeesters de Faceboat, met o.a. een gezicht van zeildoek, een gezicht van gevlochten wilgentenen, haren van touw en een achtersteven van duigen. Deze samenwerking werd door Suzuki mooi verbeeld in zijn ontwerp: het gezicht van de Faceboat is een samensmelting van de gezichten van alle ambachtsmensen die de boot hebben gemaakt.

Makers

De Faceboat is een samenwerking tussen åbäke, Luna Suzuki Ståhl, Ineke van der Sommen & Nicole Veenman (mandenmaker), Karin Klouwers (zeilmaker), Jaap Boers & Wilma Sonnemans (smid), Ron Annes & Rob van Kaam (kuiper), Johan Peerdeman & Lobke Slijkhuis (touwslager), Herman Eijhusen (drukker) en Laurent Bard (timmerman).

Studio ZZM

De Faceboat is onderdeel van de tentoonstelling Studio ZZM. Dit project benadert het Zuiderzeemuseum als een studio, waar ambachtelijke expertise wordt geherinterpreteerd en ideeën en kennis worden uitgewisseld. Zes internationale ontwerpers werden gevraagd om met de ambachtsmensen van het museum nieuw werk te creëren. Het werkproces en de resultaten van deze wisselwerking zijn t/m 6 mei 2018 te zien in het Zuiderzeemuseum. Studio ZZM is een samenwerkingsproject met de Design Academy Eindhoven en curatoren Jan Boelen en Evelien Bracke.