Kom in de kas van het Zuiderzeemuseum 03.04.2018

Op zaterdag 7 en zondag 8 april bezoek je in het Zuiderzeemuseum de pottenkas tijdens het landelijke publieksevenement Kom in de kas. Van 12.00 tot 16.00 uur is hier de bevlogen museumtuinder Jos Jong aanwezig om te vertellen over deze historische kas uit Aalsmeer en alles wat hier gekweekt wordt. Zo worden hier kamerplanten maar ook groenteplanten opgekweekt voor de drie grote moestuinen van het buitenmuseum.

Voor deze gelegenheid kweekt Jos een aantal ‘Heilige Boontjes’ op en worden de boontjes hiervan ook uitgedeeld aan geïnteresseerde bezoekers. Dit ‘Heilige Boontje’ heet officieel ook wel de Monstransboon en heeft een bijzonder patroon. Er zijn in de loop der jaren vele mythische verhalen over ontstaan, zo werden ze in het katholieke Volendam uitgedeeld aan stellen om de vruchtbaarheid te bevorderen. Wie weet wat het boontje jou oplevert!

Pottenkas

De pottenkas in het Zuiderzeemuseum is een verkleinde reconstructie van een kas uit Aalsmeer, die dateert uit 1900. De kas is één van de oudste, bestaande typen in Aalsmeer, die werd gebruikt voor het kweken van potplanten. Opvallend zijn de draagbare consoles of draagijzers, die het repareren of schoonmaken van het glas vergemakkelijken. De pottenkas werd verwarmd met een kachel. De kas in nu in gebruik voor het kweken van kamer- en groenteplanten voor in het buitenmuseum. Het hele jaar is de kas met de planten, die oma thuis al voor de ramen had staan, in gebruik.

Vers van vroeger

Dit seizoen ontdekken bezoekers tijdens hun verkenningstocht door het buitenmuseum wat er allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Ze leren hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Eten moet je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets ‘ulevelletje’. Want zo smaakt Vers van vroeger! En de jonge bezoekers? Die doen een leuke puzzeltocht met beloning, mede mogelijk gemaakt door Seed Valley en Garden Seeds.

Over Kom in de kas

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw en wordt in 2018 voor de 41e keer georganiseerd. In het weekend van 7 en 8 april 2018 openen zo’n 200 bedrijven verspreid over Nederland hun deuren om te laten zien waar ze trots op zijn: mooie, verse, gezonde en veilige natuurproducten. Op afspraak is het in 19 regio’s mogelijk om al eerder een bezoek te brengen aan de kas. Kijk op www.komindekas.nl/groepsbezoek voor meer informatie. Kom in de Kas wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis en Rabobank.