Kom naar het mandenvlechtweekend 19.04.2017

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het mandenvlechten centraal.

Mandenvlechtweekend

Tijdens het mandenvlechtweekend, zaterdag 22 en zondag 23 april, verzorgen veertig leden van de Vereniging van Vlechters en het Zuiderzeemuseum een bijzonder programma. Ervaren vlechters demonsteren trots hun ambacht met onder andere wilgenteen, roggestro, pitriet, stro en berkenbast. Op ruim twintig plekken in het buitenmuseum vind je allerlei soorten vlechters, zoals mandenvlechters, stoelenmatters, fijnvlechters, een broedkorfvlechter, een bijenkorfvlechter en daarnaast een wilgentwijgschiller. Esmé Hofman is allround vlechtwerkvormgever en vlecht op zondag een design object gelijk aan een collectiestuk van het museum. In de Marker haven laat Sven Hoogerhoud zien hoe een coracle (vaartuig) wordt gevlochten. Vanuit museum De Eynderhoof geeft een vlechtgroep demonstraties. En kijk mee tijdens de masterclass van de Spaanse vlechter Carlos Fontales. Daarnaast is er een mandenreparatiewerkplaats waar kapotte, meegebrachte manden hersteld kunnen worden, mits niet al te erg beschadigd.
Kinderen en ouders kunnen met allerlei vlechtworkshops meedoen (deelname tegen kleine vergoeding): mezenbolhoudertjes vlechten, creatieve vlechtworkshop, kleine mandjes vlechten op een houten bodem, mini-mattenkloppers vlechten of vlechten met textiel en pitriet. In de vissersbuurt staan kramen met allerlei mandwerk en twijgen.

Achternaam

Tijdens het Mandenvlechtweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Mandenmaker (Mandemaker, Mandemakers, Korvemaker, Korfmaker, Korver of Korbmacher) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 22 en 23 april gratis* toegang tot het museum.

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.