Buitenmuseum vanaf het water

Pieten, pakjes en pepernoten 08.11.2017

Op zaterdag 25 november, zondag 26 november en zondag 3 december is het zo ver, Pietendorp in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Havenpieten, Muziekpieten, Schoolpieten, vliegende Pietenracepieten en Pakhuispieten, ze zijn er allemaal weer bij. Ze nemen ook dit jaar hun intrek in het buitenmuseum. Dat betekent huizen vol pakjes en een pepernotenbakkerij die op volle toeren draait.
Tickets voor het Pietendorp zijn online te koop. Tot en met 18 november loopt de voorverkoop, waarbij een ticketprijs met korting geldt.

Overal in het buitenmuseum zijn verschillende activiteiten. Doe mee aan de vliegende pietenrace of luister naar een verhaal van de Voorleespiet. Ontmoet de Pieten op straat, ‘vaar’ mee met de stoombootjescarrousel en ga onder andere langs bij de pepernotenbakkerij, pietenpakkenwasserij en de stal van Amerigo. Op het speciale oefendak kunnen alle kleine Hulppieten een pietentraining volgen. Zij leren hier pakjes in de schoorsteen te gooien om er daarna ook zelf door naar beneden af te dalen. Het kaaspakhuis wordt dit jaar door Verkade omgebouwd tot het enige echte Chocoladeletterpakhuis. Maak kans op een chocoladeletter en speel de speciale chocoladeletter LINGO. Met dank aan Verkade voor de chocoladeletters.

De enige echte Pakjesboot

Tijdens het Pietendorp leggen twee pakjesboten aan in de havens van het museum. Pakjesboot 10 en Pakjesboot 12; de laatste alleen op zaterdag 25 en zondag 26 november. Pakjesboot 12 is de enige echte boot van Sinterklaas, bekend van televisie. De pakjesboten zijn ook van binnen te bekijken. Zie hier met eigen ogen waarmee de Pieten hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland én weer terug.

Kaartverkoop en informatie

Het Pietendorp is op zaterdag 25, zondag 26 november en zondag 3 december geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het Zuiderzeemuseum adviseert om vooraf kaarten voor het Pietendorp via de webshop van het museum te kopen. Tot en met 18 november loopt de voorverkoop, waarbij een ticketprijs met korting geldt. Mensen met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben gratis entree en hoeven vooraf geen kaartjes te reserveren.

Bereikbaarheid

Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.