Meer...

Naar het archief

Sterke zeemansverhalen en spelletjes in meivakantie 16.04.2012

afbeelding

In de meivakantie biedt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen allerlei waterpretactiviteiten voor het hele gezin. Van 28 april tot en met 6 mei komen bezoekers in het kader van het Jaar van het Water in aanraking met demonstraties en spelletjes. Werp een tros als een echte matroos, luister naar sterke zeemansverhalen en bouw zelf een dijk van klei.

Tijdens deze schoolvakantie kan er door kinderen een zeepje worden gemaakt en een watertegeltje worden beschilderd. Ook mogen kinderen zich verkleden als bewoners van Volendam en Marken rond 1900. Een hele dag is zo gevuld.

Waterroutes
Bezoekers met kinderen ontvangen bij de kassa een gratis waterpretplattegrond. De kaart toont alle waterroutes en activiteiten: hijs een vismand, leeg de polder en bouw een dijk van klei. Ook bevat de plattegrond een quiz die de waterkennis van de jongste bezoekers test. Als alle vragen goed worden beantwoord, ontvangen zij een stempel en een verrassing.

Jaar van het water
In 2012 duiken bezoekers van het Zuiderzeemuseum in het thema Water. Iedereen kan gebruik maken van drie routes die langs authentieke huisjes, boten, een woonark, ambachten en speciale activiteiten lopen. Help de dijkgraaf droge voeten te houden, ontdek het ruige bestaan van de visser en zie hoe woonarkbewoners leven.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl