Buitenmuseum vanaf het water

Sterke zeemansverhalen, shanty’s en gerookte vis 01.08.2017

Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus vindt het Maritiem festival plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek. Verschillende koren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het evenement, zij zingen zeemansliederen uit alle windhoeken. Naast het uitgebreide programma met optredens zijn er verschillende demonstraties en activiteiten.

Het jaarlijks terugkerende Maritiem festival is een vaste waarde in de programmering van het Zuiderzeemuseum. In dit weekeinde komen de leden van de Vereniging Botterbehoud in grote getalen naar de Marker haven in het buitenmuseum. 's Nachts wordt er gevist en overdag wordt er met museumbezoekers gevaren. Tijdens een vaartocht over het IJsselmeer leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Bekijk de diverse draaiende scheepsmotoren, er is er ook één met een groot vliegwiel, en luister naar de stoere zeemansverhalen voor jong en oud in het dijkmagazijn.
Deze editie zijn er een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd aan het programma. Zo speel je o.a. een MSC duurzaam visspel, wordt er haring gerookt in de hangen, is er een demonstraties scheepsknopen maken en het is mogelijk om een vaartocht te maken op onderzoeksschip Hessel-Snoek. Met dit schip wordt de bodem van het IJsselmeer afgespeurd naar archeologische bodemvondsten met behulp van sonar apparatuur.