Vrouwtje van Stavoren komt tot leven in Zuiderzeelicht 29.11.2017

Arthur Japin herschreef voor het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het indrukwekkende volksverhaal ‘Het vrouwtje van Stavoren’. In het buitenmuseum komt deze eeuwenoude legende tot leven via licht, beeld en geluid.  Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes en beleef het verhaal; een unieke ervaring.

– ‘Van goud, die ring,’ sprak Atte trots. ‘En goud vergaat niet, net zo min als onze liefde zal vergaan!’ Zij kuste hem en wist dat hij gelijk had. Die ene kus was tegelijk hun afscheid, want Atte moest vanavond nog aan boord en zou dan maanden op zee zijn. ‘Maar ik kom terug!’ beloofde hij. – Arthur Japin
Het vrouwtje van Stavoren verliest haar geliefde echter, maar wint grote rijkdom. En niets lijkt haar honger naar nóg meer te kunnen stillen. Tot ze een bijzondere ontmoeting heeft… Een verhaal over liefde en verdriet, hebzucht en mededogen, speciaal voor Zuiderzeelicht herschreven door Arthur Japin.

Arthur Japin

Japin is één van de bekendste Nederlandse schrijvers die al vele prijzen zoals de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs won. Ook schreef hij het Boekenweekgeschenk en is bekend van zijn rollen in Goede Tijden, Slechte Tijden, Onderweg naar Morgen en de televisieserie Flodder. Daarnaast is Japin een graag geziene gast van het televisieprogramma De Wereld Draait Door.  Zijn romans en verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern. Afgelopen september verscheen een nieuwe roman van zijn hand, Kolja, met binnen één maand de vierde druk.

Sfeervolle wandeling

In de kerstvakantie volgen bezoekers het bijzondere leven van het vrouwtje van Stavoren tijdens een sfeervolle wandeling van maximaal een uur door het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Op de route komt het verhaal tot leven via beeld, geluid en licht.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland

In februari ontving het Zuiderzeemuseum tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 580.000 euro om Zuiderzeelicht drie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept. Alle deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen met hun VIP-KAART gratis deelnemen aan deze belevenis.

Openings- en starttijden Zuiderzeelicht

Zuiderzeelicht is te bezoeken van zaterdag 23 december 2017 t/m 7 januari 2018 tussen 16.30 en 21.30 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd. Reserveer vooraf via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.