Buitenmuseum vanaf het water

Wonen en werken met water 22.03.2012

Bezoekers van het Zuiderzeemuseum duiken in 2012 in het thema Water, dat vol demonstraties, activiteiten en informatie zit. In het buitenmuseum kan het publiek kennis maken met personen die dagelijks te maken hebben met dit element. Help de dijkgraaf droge voeten te houden, ontdek het ruige bestaan van de visser en zie hoe woonarkbewoners leven.

Bezoekers kunnen gebruik maken van drie routes die langs authentieke huisjes, boten, een woonark, ambachten en speciale activiteiten lopen. De personages zijn op de locaties aanwezig in de vorm van verhalen, filmpjes, geluiden en interactieve media. Zij maken duidelijk dat er hard wordt gewerkt om met water te leven en het de baas te blijven.

Levensechte personages
Alle personages zijn gebaseerd op ‘mensen van vlees en bloed’. De dijkgraaf neemt de bezoekers mee langs dijken, polders, sluizen, molens en bruggen en laat hen zelf een dijk van klei bouwen. Op de route van de visser helpen bezoekers met het hijsen van het zeil en het binnenhalen van de vis. Ook komen ze via Skype in contact met Klaas-Jelle Koffeman, bekend van Man Bijt Hond. Hij vist op de Noordzee naar tong en schol en laat live zien hoe het is om met z’n allen dag in dag uit op een kluitje te leven aan boord van een boomkorkotter. De fictieve woonarkbewoners tonen het publiek de alledaagse omgang met water in het verleden, heden en toekomst: wonen op water, het doorspoelen van de wc, schoon drinkwater, mogelijke overstromingen en waterpret.

Geopend
Sinds 31 maart varen de museumferries weer vanaf het entreepaviljoen en achter het VVV kantoor. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Kijk voor informatie over parkeren en toegangsprijzen op www.zuiderzeemuseum.nl.

Het Jaar van het Water wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Natuur & Milieu Educatie, het Europees Visserijfonds, de Provincie Noord-Holland en het Stichting Niemeijer Fonds.