Zuiderzeemuseum ontvangt titel dementievriendelijk 28.03.2018

afbeelding Directeur Stephan Warnik ontving de titel uit handen van Annet Koelman, bestuurslid van de afdeling West-Friesland van Alzheimer Nederland.

Op woensdag 28 maart ontving het Zuiderzeemuseum uit handen van Annet Koelman, bestuurslid van de afdeling West-Friesland van Alzheimer Nederland, de titel dementievriendelijk: ‘‘Ik vind dat het Zuiderzeemuseum de titel meer dan verdiend heeft door hun inzet, oprechte interesse in het leren kennen van deze doelgroep. Creativiteit en kennis is samengebracht en biedt zo een verbreding van mooie belevingsmomenten voor mensen met een dementie die ze samen met hun familie, vrienden kunnen delen”. De uitreiking van de titel vond plaats in het decor van het museumrestaurant van het Zuiderzeemuseum. Ter ere van de uitreiking en de opening van het buitenmuseumseizoen Vers van vroeger, dat op vrijdag 30 maart start, werden 22 mensen met dementie en hun naasten uitgenodigd voor een speciale lunch. Oude gerechten werden in een nieuw jasje gestoken en er konden herinneringen worden opgehaald tijdens een rondleiding langs de stadsgracht, bakkerij en de kapel.

De uitreiking van de titel dementievriendelijk markeert de start van een nieuwe samenwerking en een nieuw programma dat vanaf juli 2018 wordt aangeboden voor mensen met dementie en hun naasten. Vijftien museumdocenten volgen in de komende periode een intensieve training, voor het speciale programma dat aangeboden gaat worden. Daarbij wonen 350 andere museummedewerkers en –vrijwilligers op 29 maart een presentatie bij, waarna er de mogelijkheid is tot het volgen van een online training van Samen dementievriendelijk.

Op wereld Alzheimer dag in 2017 werden door Alzheimer Nederland en honderd deelnemers herinneringen opgehaald tijdens een bezoek aan het museum. De link met vroeger en deze positieve ervaring zorgden ervoor dat er een speciaal programma wordt ontwikkeld voor mensen met dementie en hun naasten. Het aanbieden van op maat programma’s past binnen het beleid van het Zuiderzeemuseum dat er naar streeft om verschillende groepen te ontvangen. De trainingen voor het speciale programma met rondleiding vinden in de komende weken plaats, waarna de rondleiding vanaf juli 2018 worden aangeboden. Het museum hoopt op deze manier deze groep een fijne museumbeleving te kunnen bieden.

Over Samen dementievriendelijk

Samen dementievriendelijk is een vijfjarig programma dat Nederlanders bewust maakt van de impact die dementie heeft op de samenleving. Het helpt als mensen dementie herkennen en iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Samen dementievriendelijk biedt daarom gratis online trainingen op www.samendementievriendelijk.nl. Samen dementievriendelijk is een samenwerkingsverband tussen Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS. Samen dementievriendelijk is onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Dit doen zij met ongeveer 90 bevlogen medewerkers vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort, en met 5.500 fantastische vrijwilligers in het land. Samen werken ze aan een toekomst zonder dementie en aan de kwaliteit van leven van patiënten nu. Ze geven voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, bieden ondersteuning en komen op voor betere zorg voor mensen met dementie. Ze werken nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen en zamelen geld in voor onder andere wetenschappelijk onderzoek naar dementie.