Buitenmuseum vanaf het water

Zuiderzeemuseum op Dutch Design Week 06.10.2017

afbeelding De laatste hand wordt momenteel gelegd aan de Faceboat

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteert het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen het samenwerkingsproject Faceboat. Deze presentatie maakt deel uit van het crafts center HOW&WOW van Crafts Council Nederland, het platform voor hedendaags ambacht.

Faceboat

Het Zuiderzeemuseum nodigt jaarlijks ontwerpers uit om voorwerpen te maken die geïnspireerd zijn op het Zuiderzee-verleden. Dit jaar is daarin een nieuwe stap gezet; de ambachtsmensen van het museum zijn partner van de ontwerpers en voeren de ontwerpen zelf uit. Een van de resulterende objecten, de Faceboat, wordt voor het eerst getoont tijdens de Dutch Design Week 2017. Maki Suzuki van ontwerperscollectief åbäke daagde de ambachtsmensen uit om hun ambachten te combineren tot één object. Het resultaat is een combinatie van verschillende soorten kennis, vaardigheden, schoonheid en humor. De boot verwijst naar de makers, materialen, technieken en vormen die horen bij de Zuiderzee.

Kinderworkshop - Van tekening naar masker naar boot

Het Zuiderzeemuseum presenteert op de DDW een boot die niet kan drijven. Maar waarom is deze boot dan gemaakt en waarom heeft hij twee gezichten? Maki Suzuki van ontwerperscollectief å​bäke vertelt maandag 23 oktober tussen 13.00 en 14.30 uur het verhaal. Maki laat zien hoe je van een vel papier een gezicht kan maken, een masker, en van twee maskers een bootje! Aan het eind van de workshop kun je je eigen bootje mee naar huis nemen. Deze workshop is voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Studio ZZM

De Faceboat is onderdeel van de tentoonstelling Studio ZZM. Dit project benadert het Zuiderzeemuseum als een studio, waar ambachtelijke expertise wordt geherinterpreteerd en ideeën en kennis worden uitgewisseld. Zes creatieve ontwerpers werden gevraagd om met de ambachtsmensen van het museum nieuw werk te creëren. Het werkproces en de andere resultaten van deze wisselwerking zijn t/m 6 mei 2018 te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Locatie DDW

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is de Faceboat te zien in het Veemgebouw. Het Veemgebouw is van 21 tot en met 29 oktober dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur geopend voor publiek. Het bezoekadres is: ​Veemgebouw, Torenallee 80 in Eindhoven. Om de presentatie te bekijken, heb je een toegangsbewijs nodig voor de Dutch Design Week 2017. Klik hier voor tickets.​