Je kunt zó veel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum dat een dag eigenlijk veel te kort is! Wat dacht je van een kijkje in een oud schooltje of in een snoepwinkel van honderd jaar oud? Of van een speurtocht? Of kom je eens verkleden ‘in het verleden’.

Overspoeld

Dit jaar staat het thema Overspoeld centraal en een bezoekje aan de watersnoodstraat kan daarom niet uitblijven. Onderzoek in de weekenden en vakanties in het Waterlab de eigenschappen van water aan de hand van verschillende proefje. Of doe mee aan het evacuatiespel. Wat neem jij mee en wat laat jij achter als de dijk doorbreekt?

Beestenboel

Overal in het buitenmuseum vind je dieren. In de grachten zwemmen grote karpers en eenden. En in het gras lopen schapen en geiten die behoren tot oude veerassen.

Oudhollandse spelletjes

Overal kom je leuk speelgoed tegen, zoals hoepels en stokpaardjes. Ook is er een pleintje met allerlei spellen, zoals een kegelbaan en tollenbak. Daag je (groot)ouders maar eens uit voor een spelletje!

Klompbootje

Vroeger maakten kinderen van houten klompen bootjes met een zeil en al. Maak tegen een kleine vergoeding in het buitenmuseum ook zo’n klompbootje van toen.

Schrijfles

Tegenwoordig gaan in Nederland alle kinderen naar school. Vroeger was dat niet altijd zo! Leer net als de kinderen uit 1930 schrijven met een kroontjespen in het schooltje van Kollum.

Speurtochten

Je kunt in het buitenmuseum verschillende puzzeltochten maken, allemaal met een eigen thema. Zo kom je in heel veel huisjes en straatjes. Aan het eind van de dag weet jij veel meer over vroeger dan je (groot)ouders!

Touwslaan

Vroeger werden touwen gemaakt van materiaal dat van planten afkomstig is, zoals hennep. In het buitenmuseum kun je samen met de touwslager zelf een ouderwets springtouw maken. Kom het ook eens proberen.

Verkleedkist

Aan de stadsgracht staat een huis vol met ouderwetse kleren: de verkleedkist. Trek de kleren van een Volendammer of Marker meisje of jongen maar eens aan. Wedden dat het je goed staat?

Binnenmuseum

Allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin maken deel uit van de familietentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Stel bijvoorbeeld zelf een Hindelooper interieur samen of speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien. Deze Reis rondom de Zuiderzee vormt een speelse wijze om de topstukken uit de collectie én de bijbehorende persoonlijke verhalen over het leven aan de voormalige binnenzee te ontdekken.
Bekijk welke tentoonstellingen er allemaal te bezoeken zijn.