Je kunt zoveel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum dat een dag eigenlijk veel te kort is. Wat dacht je van een kijkje in een school of een snoepwinkel van honderd jaar oud? Je kunt je ook verkleden, speurtochten doen of op stelten lopen.

Klompbootje

Vroeger maakten kinderen bootjes van klompen. Ze maakten er echte scheepjes van met zeil en al. Maak in het buitenmuseum, tegen een kleine vergoeding, ook een klompbootje net als vroeger.

Schrijfles

Tegenwoordig gaan in Nederland alle kinderen naar school. Vroeger was dat niet altijd zo! Leer net als de kinderen uit 1930 met een kroontjespen schrijven in het schooltje van Kollum.

Verkleedkist

Aan de stadsgracht staat een huis vol met ouderwetse kleren: de verkleedkist. Trek de kleren van een Volendammer of een Marker jongen of meisje maar eens aan. Wedden dat het je goed staat?

Oudhollandse spelletjes

Overal kom je leuk speelgoed tegen zoals hoepels, stokpaardjes en stelten om op te lopen. Ook is er een pleintje met allerlei spellen, zoals een kegelbaan en tollenbak. Daag je (groot)ouders maar eens uit voor een spelletje!

Touwslaan

Vroeger werden touwen gemaakt van materiaal dat van planten afkomstig is, zoals hennep. In het buitenmuseum kun je samen met de touwslager zelf een ouderwets springtouw maken. Wil jij het ook eens proberen?

Beestenboel

Overal in het buitenmuseum vind je dieren. In de grachten zwemmen grote karpers en eenden. Er lopen schapen en geiten die behoren tot oude veerassen. Daarnaast kun je ook koeien, varkens, kippen en konijnen vinden.

Speurtochten

Je kunt verschillende puzzeltochten maken, allemaal met een ander thema. Zo kom je in heel veel huisjes en straatjes van het buitenmuseum. Aan het eind van de dag weet je veel meer over vroeger dan je (groot)ouders!

Binnenmuseum

In de familietentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee zijn allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin; stel zelf een Hindelooper interieur samen of speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien. Een speelse wijze om de topstukken uit de collectie te ervaren met persoonlijke verhalen over het leven aan de voormalige binnenzee.
Bekijk welke tentoonstellingen er allemaal te bezoeken zijn.