Binnenmuseum

Bezoek met je hele familie het binnenmuseum en ontdek zelf hoe leuk en interessant de tentoonstellingen zijn. Deze winter is er in het binnenmuseum een activiteitenprogramma rond het thema ambacht, dus van alles te zien, maar ook te doen! Voor jong en oud!

Reis rondom de Zuiderzee

Allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin maken deel uit van de Reis rondom de Zuiderzee. Stel bijvoorbeeld zelf een Hindelooper interieur samen of speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien. Deze Reis rondom de Zuiderzee vormt een speelse wijze om de topstukken uit de collectie én de bijbehorende persoonlijke verhalen over het leven aan de voormalige binnenzee te ontdekken.​ 

Ontdekkingstocht voor kinderen

In de Reis rondom de Zuiderzee gaan kinderen zelf op ontdekking. Samen met scheepsmuis Ko komen kinderen (t/m 9 jaar) via spelletjes, puzzels en raadsels langs alle mooie spulletjes. Kinderen vanaf 10 jaar gaan met het boekje Speuren in de schatkamer de tentoonstelling in en onderzoeken de verschillende dorpen en steden van het voormalig Zuiderzeegebied. Na afloop krijgen alle kinderen op vertoon van hun speurtocht een beloning bij de kassa.

Studio ZZM

Ontdek samen dat Studio ZZM een bedrijvige studio is waar ambachten nieuwe toepassingen krijgen, en ideeën en kennis worden uitgewisseld. Ga ook zelf aan de slag met het volgende:​

OS_Playstation
In de doe-het-zelf studio kun je leren door te doen. Stap in de schoenen van de ambachtsman en de ontwerper, steek je handen uit de mouwen en ga aan het werk! OS_PlayStation is gebaseerd op het OpenStructures-principe van ontwerpers Thomas Lommée en Christiane Högner. Het is een modulair systeem: een soort meccano, waarmee iedereen makkelijk aan de slag kan om een meer flexibele omgeving te ontwerpen.

Keesje knopen en touwslaan
Bij de installatie van Studio Brynjar & Veronika wordt je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met touw. Knoop een keesje, een functionele knoop die ook heel mooi is, en maak zo een sleutelhanger. Of sla zelf een touw van huishoudfolie. Dat klinkt gek, maar je kunt heel makkelijk zelf een touw maken door samen te werken en je lichaam te gebruiken. Het resultaat is lichtpaars en supersterk!

Schimmenspel
De Faceboat van designstudio åbäke roept veel vragen op. Kan hij drijven? Waar vaart hij naartoe? En waarom heeft hij twee gezichten? In het schimmenspel kun je zelf het verhaal achter de Faceboat verzinnen en verbeelden. Boven en onder water kom je van alles tegen; vissen, golven, andere boten en mystieke wezens. Gebruik je fantasie en breng de Faceboat tot leven.

Wil je liever iets anders knutselen? Geen probleem! Geïnspireerd op de collectie die te zien is in de tentoonstelling Ambacht in dracht, kan je een canvas tasje bestempelen in het atrium. Bij het bestempelen van deze tasjes wordt gebruik gemaakt van een speciale blokdruktechniek. De kosten van deze activiteit zijn € 2,50 per tasje. 

Deze activiteiten zijn tot en met zondag 25 maart elk weekend, en in de voorjaarsvakantie elke dag, van 11.00 tot 15.00 uur in het atrium en zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De kosten bedragen €2,50 per persoon.

Op de zondagen waarop er een miniconcert plaatsvindt, kan je een Faceboat knutselen en een tasje bestempelen tussen 14.00 en 16.00 uur. 

Bekijk welke tentoonstellingen er allemaal te bezoeken zijn.

Openingstijden

Het binnenmuseum is het hele jaar open tussen 10.00 en 17.00 uur (alleen 1e kerstdag gesloten). Het buitenmuseumseizoen start weer vanaf vrijdag 30 maart 2018.