Meer...

Naar het archief

Evenementen

Familiepret in de meivakantie > zo 7 mei 2017

Het Zuiderzeemuseum biedt allerlei pretactiviteiten voor het hele gezin. De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920, proef een versgerookt visje bij de rokerij en volg een aardrijkskunde- of schrijfles van vroeger.

Kinderactiviteiten

En de kinderen? Die kunnen aan de slag met het maken van een klompbootje of een mooie creatie in het knutselatelier. Daarnaast mogen ze zich natuurlijk ook verkleden als bewoners van Volendam en Marken rond 1900. En op zonnige dagen maken ze waterpret bij Waterwerken. Kortom, een dagje uit met het hele gezin is zo gevuld!​

In de week van 1 t/m 7 mei zijn er beperkte kinderactiviteiten. Er is alsnog genoeg te doen en te beleven zoals verkleden in Oudhollandse dracht voor kinderen, een klompbootje maken of zelf ijzer smeden bij het Smeedlab

Smeedlab

Van 22 april tot en met 7 mei nemen kinderen in het Zuiderzeemuseum de smidshamer in de hand. In het buitenmuseum staan twee vuurplaatsen en drie aambeelden opgesteld. In een heuse smeedoutfit, waaronder een katoenen kiel, een veiligheidsbril en handschoenen, creëren kinderen met een staafje ijzer een kunstwerk. Deze activiteit is onder begeleiding en kost € 2,- per persoon.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!