Meer...

Naar het archief

Evenementen

Smeedlab > zo 7 mei 2017

afbeelding

Van 22 april tot en met 7 mei nemen kinderen in het Zuiderzeemuseum de smidshamer in de hand. In het buitenmuseum staan twee vuurplaatsen en drie aambeelden opgesteld. In een heuse smeedoutfit, waaronder een katoenen kiel, een veiligheidsbril en handschoenen, creëren kinderen met een staafje ijzer een kunstwerk. Deze activiteit is onder begeleiding en kost € 2,- per persoon.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht onder de titel Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdrachten mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij.
Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.