Buitenmuseum vanaf het water

Meer...

Naar het archief

Evenementen

Smeedweekend za 20 - zo 21 mei 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het smeden centraal.

Smeedweekend

​Tijdens het smeedweekend, zaterdag 20 en zondag 21 mei, laten smeden verschillende ambachtstechnieken zien, zoals het smeden van scheepsbeslag in samenwerking met Bataviawerf, siersmeden, en deur- en hangbeslag maken. In het doe-het-zelf-paviljoen is werk te bewonderen van metaalkunstenaars. Verder beslaat een smid paarden en kunnen kinderen een ponyritje maken rond de kerk.
Nog een tip voor de kinderen: ga ook vooral zelf aan de slag in het Smeedlab. In het buitenmuseum staan twee vuurplaatsen en drie aambeelden opgesteld. In een heuse smeedoutfit, waaronder een katoenen kiel, een veiligheidsbril en handschoenen, maken kinderen met een staafje ijzer hier hun eigen kunstwerk. Deze activiteit vindt plaats onder begeleiding en kost twee euro per persoon. Per keer mogen er acht kinderen deelnemen.