Buitenmuseum vanaf het water

Meer...

Naar het archief

Evenementen

Stoomweekend za 16 - zo 17 sep 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het stoken centraal.

Stoomweekend

Het stoomweekend, zaterdag 16 en zondag 17 september, belooft een heel bijzonder weekend te worden: de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland komt naar het Zuiderzeemuseum. Na ruim tien jaar restauratiewerkzaamheden door medewerkers van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is deze bijzondere locomotief te bewonderen in het buitenmuseum. Verder kun je hier een echte stoomwals van het Stoommuseum van dichtbij bekijken, terwijl in het water aan de dijk stoomsloepen varen. De verschillende functies van stoom worden getoond. In de stookkamer van de stoomwasserij vertelt de stoker over zijn werkzaamheden en in de droogschuur naast de stoomwasserij kun je zien hoe kleine stoommachines werden gebouwd. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag met kleine stoommachientjes, zodat ze zien en ontdekken hoe stoom ontstaat. Tot slot rijdt een mini-stoomtrein een rondje bij de kalkovens en draaien er diverse stationaire stoommachines bij de kerkbuurt.

Achternaam

Tijdens het Stoomweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Stoker (Stooker) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 16 en 17 september gratis* toegang tot het museum. 

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.


Locomotief NS 6513 uit 1887; de oudste rijdende locomotief van Nederland.

Met dank aan: