Buitenmuseum vanaf het water

Meer...

Naar het archief

Evenementen

Zeilmaakweekend za 1 - zo 2 jul 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het zeilmaken centraal.

Zeilmaakweekend

​Tijdens het zeilmaakweekend, zaterdag 1 en zondag 2, juli valt er weer veel te zien en beleven. In de zeilmakerij worden oude technieken van zeilmaken gedemonstreerd; je kunt er van dichtbij bekijken hoe zeilen worden gemaakt en gerepareerd. En onder begeleiding kun je leren hoe je de zeilen moet hijsen op een Staverse Jol.
Volwassenen kunnen zelf van zeildoek een tas maken tijdens een workshop in het doe-het-zelf-paviljoen en scouts van Mercury Enkhuizen leren kinderen knopen leggen en signalen vlaggen. Een talent van Team Heiner geeft in het filmhuis presentaties over de Ocean Volvo-race. In de Marker haven worden zeilen getaand (geconserveerd) en het schip de TX11 ligt er aangemeerd om bewonderd te worden. Tot slot is Merel Karhof aanwezig bij haar designpresentatie Taan laboratorium, waar bezoekers zelf een sleutelhanger kunnen tanen.