Buitenmuseum vanaf het water

Meer...

Naar het archief

Evenementen

Zuiderzee klassiek zo 14 mei 2017

Op zondag 14 mei, Moederdag, wordt Zuiderzee klassiek georganiseerd in het Zuiderzeemuseum. In de middag worden op verschillende locaties in het buitenmuseum diverse soorten klassieke muziek ten gehore gebracht.

Op Moederdag heeft het museum een speciaal cadeau voor alle moeders: gratis entree tot het Zuiderzeemuseum én Zuiderzee klassiek.

Artiesten

Bella Cantara
Het operakwartet Bella Cantara brengt een variatie aan operastukken met uitstapjes naar operette en musical. Bella Cantara bestaat uit sopraan Mirjam Betjes, alt Joke Oud, tenor Walther Deubel en bas-bariton Hans van Niekerk onder begeleiding van Hans Weenink. 

Enno Voorhorst
Tijdens Zuiderzee klassiek laat Enno Voorhorst virtuoos gitaarspel horen. Voorhorst is een bekende gitarist die speelt in de grote zalen van Nederland, maar is ook aanwezig bij gitaarfestivals in Europa, Azië en Amerika.

Hedwig Brieffies
Ook Hedwig Brieffies laat haar harpspel graag horen aan de bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Brieffies is onderdeel van Het Noordhollands Jeugdorkest en geeft jaarlijks meerdere concertseries in Nederland.

Het Vondel Ensemble
Het Vondel Ensemble is een pianokwintet bestaande uit jonge, frisse musici. Allen studerende aan het conservatorium vonden zij elkaar en mét succes: zij debuteerden in september in de Kleine Zaal van het Concertgebouw

K.S.M. Music Stars
De Music Stars is het opleidingsorkest van het harmonieorkest in Enkhuizen. Music Stars bestaat uit 23 muzikanten van jong tot oud. Ria van Bijnen is de dirigente van het opleidingsorkest Music Stars. 

Voor de Wind
Het blaaskwintet Voor de Wind speelt het verhaal van Peter en de wolf van Prokofjev. Voor de Wind bestaat uit Sonja Tol (fluit), Noor Wolfensberger (hobo), Ella Broekstra (klarinet), Dorothée Rothbarth (fagot) en Herma Slot (hoorn). Sebastiaan Wolfensberger is de verteller van het verhaal Peter en de wolf

Anouk Overman - De voorleeshoek
Kom luisteren naar Anouk Overman in De voorleeshoek. Ze neemt je mee naar een woud en vertelt een spannend verhaal over een beer die een piano vindt. Hij leert de mooiste muziek spelen en beleeft allemaal avonturen.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdrachten mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij.
Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.