Peperhuis

Tentoonstellingen

10 Years of Thomas Eyck > zo 14 mei 2017

Bezoek in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen: de jubileumtentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck.

10 jaar

Al tien jaar stimuleert Thomas Eyck (Heerlen, 1964), uitgever van vormgeving, een nieuwe generatie ontwerpers om in samenwerking met lokale, ambachtelijke bedrijven actuele gebruiks- en kunstvoorwerpen te maken. Ook het Zuiderzeemuseum koppelt als opdrachtgever jonge ontwerpers aan traditionele ambachten. Zo investeren beide in de hedendaagse kruisbestuiving tussen beproefd vakmanschap en de creatieve industrie. Met de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck eert het museum de visie en werkwijze van Thomas Eyck, en kijkt samen met hem en curator Jules van den Langenberg vooruit naar de toekomst van Nederlandse vormgeving.

Over Thomas Eyck

Kenmerkend voor het werk dat onder het label van Thomas Eyck verschijnt, zijn het vakmanschap en de creativiteit van ontwerpers en ambachtsmensen. Eyck bouwt aan zijn collectie door jaarlijks een of twee ontwerpers uit te nodigen een serie producten te maken in een bepaald materiaal. Hij selecteert de ontwerpers met wie hij werkt op basis van hun handschrift: “Ik vind het belangrijk dat ontwerp, materiaalkeuze en productieproces van begin tot eind consistent zijn en één geheel vormen.”
www.thomaseyck.com

10 reflecties

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum ontwikkelde curator Jules van den Langenberg een tentoonstelling over Eycks oeuvre en werkwijze. Uit de collectie – kortweg t.e.-collectie genoemd – werden tien objectseries geselecteerd. Deze tien zijn exemplarisch voor de samenwerkingen die Thomas Eyck heeft ontwikkeld met ontwerpers en ambachtelijke bedrijven. Vervolgens nodigde de curator tien andere ontwerpers, kunstenaars en architecten uit om deze objecten te bestuderen en in een nieuwe context te plaatsen. De tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck toont nieuwe projecten en installaties waarin de objecten uit de t.e.-collectie als uitgangspunt zijn genomen. Het resultaat is een uiteenlopend retrospectief dat Thomas Eyck en zijn collectie op experimentele wijze positioneert.

Film en projector van Lernert & Sander

Als introductie op de tien installaties in het Zuiderzeemuseum reflecteren kunstenaars en filmmakers Lernert & Sander op de ambachtelijke bedrijven waarmee Thomas Eyck de afgelopen tien jaar samenwerkte. In samenwerking met die bedrijven maakten zij een filmprojector van porselein, wilgentenen, eikenhout, leer, vlas, glas, tin, koper en papier – t.e.-materialen – die met 16mm-film zijn eigen geboorte projecteert. De film die op de wand van het Zuiderzeemuseum te zien is, toont het maakproces van de onderdelen van de projector in de betreffende werkplaatsen.

Previews Milaan en Dutch Design Week

Van de tien hoofdstukken waaruit de tentoonstelling bestaat, was het eerste al te zien tijdens de Salone del Mobile 2016 in Milaan. Beeldend kunstenaar Wouter Paijmans toonde hier een reflectie op de interieurstukken Oak Inside uit de t.e.-collectie, van ontwerpster Christien Meindertsma. Tijdens de Dutch Design Week presenteerde kunstenaar Leon de Bruijne een installatie waarmee hij reflecteert op het Porcelain Tableware uit de t.e.-collectie, van ontwerper Aldo Bakker.