Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Studio ZZM za 1 apr 2017 - zo 6 mei 2018

afbeelding OS voorwerp - samengesteld uit bestaande OS onderdelen. Foto: Antoine Bouré & Lucia Mlynceková 2016

Het project Studio ZZM bestaat uit twee onderdelen; het paviljoen in het buitenmuseum (te bezoeken van 1 april t/m 29 oktober 2017) en de tentoonstelling in het binnenmuseum (te bezoeken vanaf 30 juni 2017). Het project maakt van het Zuiderzeemuseum een bedrijvige studio waar ambachten nieuwe toepassingen krijgen, en ideeën en kennis worden uitgewisseld. Studio ZZM is een dynamisch traject dat steeds in verandering is.

Paviljoen

In het doe-het-zelf paviljoen krijgen ‘maken en denken’ via workshops, lezingen en films vorm. Stap in de schoenen van de ambachtsman en de ontwerper, gebruik je vindingrijkheid en steek je handen uit de mouwen. Laat je inspireren door het modulair bouwsysteem van OpenStructures PlayStation 1 en door de materialen en technieken van het Zuiderzeemuseum.

OpenStructures PlayStation 1: een interactieve zelfbouw installatie
Het OpenStructures-principe van ontwerpers Thomas Lommée en Christiane Högner, is opgevat als een modulair bouwsysteem, een meccano bestaande uit de meest diverse onderdelen. Voor de OpenStructures PlayStation 1 editie, ontworpen voor het Zuiderzeemuseum, werden bestaande stukken aangevuld met onderdelen gemaakt door de ambachtslieden van het Zuiderzeemuseum. Zo wordt een hedendaags ontwerp- en bouwsysteem verbonden met traditionele ambachten, materialen en expertise. Een filmselectie in het paviljoen laat het ambachtelijke en technologische productieproces van de OpenStructures onderdelen zien.

Projecten Design Academy Eindhoven
Voor het Zuiderzeemuseum hebben masterstudenten van de Design Academy Eindhoven zich laten inspireren op de Zuiderzee-nalatenschap. Vier projecten worden getoond als vier korte films. De projecten bevragen en herinterpreteren Nederlandse tradities en maken nieuwe verbindingen tussen het museum en zijn directe omgeving. Daarnaast plaatsen ze het Zuiderzeegebied in een nieuwe context, vertalen ze het verleden naar het heden en verbinden ze ‘lokaal’ met ‘wereldwijd’.
Studenten Design Academy Eindhoven: Annegret Bönemann, Anais Borie, Yen-An Chen, Miruna Dunu, Chris Kooper, Aram Lee, Aleks Pietrzykowska, Guillaume Rousseaux, Sein Sakaguchi, Dasha Tsapenko, Ottonie von Roeder
​Mentoren Design Academy Eindhoven: Foodcurators, Koehorst in ’t Veld, Rianne Makkink​

Tentoonstelling

Studio ZZM brengt een kritisch en dynamisch programma van presentaties, workshops, lezingen en debatten binnen in de unieke historische context van het Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum wordt benaderd als een studio, een actieve werkplek waar historische ambachtelijke expertise wordt geherinterpreteerd en een plek waar kennis en ideeën kunnen worden uitgewisseld, verbonden en in vraag gesteld. Het is een reflectieplek voor het Zuiderzeemuseum van de toekomst. In zes studio’s gaan zes internationale ontwerpers vanuit hun eigen culturele achtergrond aan de slag met ambachtsleermeesters van het museum. De ontwerpers Åbäke, Martino Gamper, Alexis Gautier, Jing He, Noam Toran & Marloes ten Bhömer, Studio Brynjar & Veronika maken nieuw werk, dat aangroeit en evolueert in de loop van de tentoonstellingsperiode.

Het Zuiderzeemuseum geeft jaarlijks opdrachten aan kunstenaars en ontwerpers om kennis uit het museum verder te ontwikkelen tot nieuwe inzichten en deze toe te passen. Door de samenwerking tussen ontwerper en ambachtsleermeester ontstaat een kruisbestuiving van ambachtelijke expertise, professionele kennis uit verschillende disciplines en persoonlijke verhalen.

Curatoren: Jan Boelen (Z33), Evelien Bracke
Film designer: Alexandre Humbert​

In samenwerking met: