Design: Kranen/Gille

Onderdeel van de designroute

​Kranen/Gille - Jutterskabinet

Vóór het ontstaan van de eerste musea (achttiende eeuw), legden vorsten en rijke burgers al verzamelingen aan. Deze verzamelingen bevatten zeldzame voorwerpen - ‘rariteiten’ - zoals vreemde schelpen, edelstenen en opgezette, exotische dieren. De voorwerpen werden bewaard in kunstkamers of zogenaamde rariteitenkabinetten. De naam ‘kabinet’ sloeg aanvankelijk op het opbergmeubel waarin de verzameling een plekje kreeg maar later ook op de verzameling zelf.
In 2015 ontwierp designersduo Jos Kranen (1977) en Johannes Gille (1979) voor het Zuiderzeemuseum negen weckpotlampen gevuld met museum rekwisieten. Kranen en Gille presenteerden deze lampen in een eigen kabinet. Het ‘bewaren’ zoals vroeger voedsel in weckpotten werd bewaard, vormde het uitgangspunt voor dit ontwerp. Het duo raakte gefascineerd door voorwerpen uit het rekwisietendepot met wel een registratie nummer maar geen verhaal. Ze ‘jutte’ negen objecten en gunden deze - na ze te hebben ‘verguld’ - een nieuw leven in de Jutterslamp.

Over Kranen/Gille

Designstudio Kranen/Gille werd in 2007 opgericht door Jos Kranen en Johannes Gille en is gevestigd in Den Bosch. Kranen en Gille, die elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy Eindhoven ontmoetten, zijn constant op zoek naar manieren om verschillende disciplines, ambachten en de eigen esthetiek te combineren in aantrekkelijke designobjecten. Al hun kunstwerken lijken de industriële revolutie uit te ademen en bevatten een vleugje van de natuurlijke structuren uit het werk van fotograaf Karl Blossfeldt. www.kranengille.com​

Terug naar Vissersdorp
Design: Kranen/Gille