IJsselmeer

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij werft fondsen voor haar culturele partners en geeft bekendheid aan hun werk. Daarnaast wil de loterij cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek en samen cultuur vieren. Meer dan 500.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en dragen met de helft van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea.

De BankGiro Loterij kon dit jaar dankzij haar deelnemers ruim 62,8 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BankGiro Loterij Fonds, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen.

Sinds 2002 heeft de BankGiro Loterij bijna 788 miljoen euro aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed geschonken. De BankGiro Loterij vormt met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn wereldwijd – na de Postcode Loterijen in Zweden en Engeland – de grootste, private geldgever aan goede doelen.

Zuiderzeemuseum

Ook het Zuiderzeemuseum wordt gesteund door de BankGiro Loterij. Het museum ontving een flinke bijdrage tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij op 3 februari 2016. In totaal kreeg het museum 610.780 euro. Dit bedrag wordt onder andere besteed aan aankopen, restauratieprojecten en tentoonstellingen. In totaal ontvangen 69 culturele instellingen in Nederland dit jaar ruim 62,8 miljoen euro dankzij de bijna 500.000 deelnemers aan de BankGiro Loterij. Het gaat hierbij om zowel vaste, jaarlijkse bijdragen, als eenmalige schenkingen.

Geoormerkt werven

De culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten ‘geoormerkt werven’; bezoekers bepalen hierbij zelf voor welk specifiek museum ze meespelen met de BankGiro Loterij. Bij deelname ontvangt het museum dan de helft van de maandelijkse lotprijs. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een bedrag gegenereerd van 110.718 euro.

Waterwerken

In 2013 ontving het Zuiderzeemuseum een extra bijdrage voor het geweldige, nieuwe waterdoepark Waterwerken, dat 30 april 2015 is geopend voor het publiek.

www.bankgiroloterij.nl