BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij werft fondsen voor haar culturele partners en geeft bekendheid aan hun werk. Daarnaast wil de loterij cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek en samen cultuur vieren. In 2016 ontvingen 66 musea en andere culturele organisaties een schenking van de BankGiro Loterij. Dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers kon de loterij dit jaar een recordbedrag € 66,9 miljoen schenken aan cultuur in Nederland. Dat is € 4,1 miljoen meer dan in 2015.

Zuiderzeemuseum

Ook het Zuiderzeemuseum wordt gesteund door de BankGiro Loterij. Afgelopen februari tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij werd het museum blij verrast met een extra toekenning. Bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro en de opbrengst uit geoormerkt werven van 163.494 euro ontving het museum ook nog eens een extra bedrag van 580.000 euro voor een bijzonder project: Het jaarlijks terugkerende familie-evenement Zuiderzeelicht. Zuiderzeelicht zorgt de komende drie jaar voor een winterperiode vol mooie beelden en verhalen. In het buitenmuseum gaan bezoekers de Zuiderzeegeschiedenis op een geheel nieuwe manier samen beleven. Het Zuiderzeemuseum prijst zich zeer gelukkig met de financiële steun van de BankGiro Loterij en haar deelnemers.

Directeur Stephan Warnik: “Het is fantastisch dat we door deze extra toekenning op een nieuwe manier erfgoedverhalen kunnen delen. Bijzondere toepassingen van projectietechnieken gaan gebruikt worden om een doorlopend verhaal te vertellen. Aankomende winter is het zo ver, dan mogen we veel bezoekers op deze manier het mooie erfgoed van de Zuiderzee laten beleven.’’

Geoormerkt werven

Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten ‘geoormerkt werven’. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname ontvangt het desbetreffende museum de helft van het maandelijkse lotbedrag. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 163.494 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

Waterwerken

In 2013 ontving het Zuiderzeemuseum een extra bijdrage voor het waterdoepark Waterwerken, dat 30 april 2015 is geopend voor het publiek. 

www.bankgiroloterij.nl