Flessenscheepjesweekend 24.07.2017

afbeelding Blazer TX11 uit de varende collectie van het Zuiderzeemuseum

Van vrijdag 4 tot en met 6 augustus is het feest! Het Flessenscheepjes Museum bestaat 25 jaar en om dit te vieren wordt er een feestelijk jubileumweekend georganiseerd in het museum zelf, maar ook in het Zuiderzeemuseum.
Al maanden is er door leden van Welkom aan Boord, de Nederlandse Vereniging van Flessenscheepjesbouwers en -verzamelaars gewerkt aan een miniatuur van de blazer TX11 uit de varende collectie van het Zuiderzeemuseum. Op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.00 uur wordt in het buitenmuseum verder gewerkt aan de realisatie van de fles. De echte TX11 ligt dichtbij aangemeerd, zodat de miniatuurversie in de fles goed vergeleken kan worden met het origineel. In de Marker haven is een kraam te bezoeken waar je van alles over het Flessenscheepjes Museum kunt ontdekken.

Maak daarnaast dit weekend een vaartocht met een bijzondere vaarroute. Om 14.00, 14.45 of 15.30 uur vertrekt een gratis boottocht naar het Flessenscheepjes Museum. De opstapplek van de boot is naast de Compagniesbrug in Enkhuizen. Deze boot brengt je via de Oosterhaven, door de waterkering uit 1361 onder het Flessenscheepjes Museum door, naar de aanmeerplaats aan de Zuiderhavendijk. Per vaartocht is er plek voor 12 personen.

Flessenscheepjes Museum

Het Flessenscheepjes Museum is een niet-gesubsidieerde instelling en is gevestigd in het ‘Spuihuisje’ in Enkhuizen, een sluiswachtershuisje uit het begin van de 17e eeuw. Het ‘Spuihuisje’ is gebouwd over een houten waterkering in de Westfriese Omringdijk, nadat in de 14e eeuw de eerste binnenhaven in Enkhuizen werd gegraven.