Touwslagers in touw 07.06.2017

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt het Touwslaanweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In het buitenmuseum staan dan op verschillende locaties lijnbanen, van heel kort tot extra lang. Ambachtslieden laten hier verschillende toepassingen en technieken zien van het ambacht touwslaan. Naast het slaan van touwwerk zijn er diverse demonstraties en (kindvriendelijke) lezingen. Touwslagerij Steenbergen toont moderne technieken en je springt mee met Jumping Spirit, Nederlands kampioen touwspringen. Zij geven demonstraties met onwaarschijnlijke trucjes. Kijk hier voor een impressie van het ambacht.

Gratis toegang met achternaam Touwslager

Tijdens het Touwslaanweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Touwslager (Touw, Touwen, van der Touw, van Touw) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots' van het ambacht touwslaan​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 10 en 11 juni gratis toegang tot het museum.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Eén weekend per maand staat er een ander ambacht centraal, op 10 en 11 juni het touwslaan. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!