Klompen VR

Bibliotheek

Het Zuiderzeemuseum heeft de afgelopen zestig jaar een bijzondere collectie boeken, oude drukken, tijdschriften van diverse jaargangen, documentatie en knipsels verzameld. Deze verzameling bevindt zich in de bibliotheek van het museum.

Bibliotheekcollectie

De collectie telt op dit moment meer dan 10.000 boeken, ruim 400 tijdschriften en ongeveer 3.000 exemplaren aan overig documentatiemateriaal. Alle titels en ruim 12.000 artikelen zijn te vinden in een geautomatiseerde catalogus. Het museum stelt deze collectie beschikbaar aan bezoekers, studenten, scholieren en onderzoekers. Het is niet mogelijk bibliotheekmateriaal te lenen, maar je kunt wel kosteloos de inhoud kopiëren.

Archief collectie en beeldmateriaal

Behalve van de boeken kun je gebruikmaken van de gegevens in het collectie-archief en het archief van de panden in het buitenmuseum. In ons bestand van ruim 50.000 foto's, dia's en prentbriefkaarten vind je afbeeldingen van klederdrachten, schepen, visserij, oude ambachten en de Zuiderzeewerken maar ook historische en topografische afbeeldingen van het voormalige Zuiderzeegebied. Daarnaast beschikt het museum over een unieke collectie oude prentbriefkaarten van de Duitse en Deense Wadden- en Noorzee-eilanden.

Onderwerpen bibliotheek

In de bibliotheek vind je informatie over een groot aantal onderwerpen, zoals agrarische en natuurlijke historie, architectuur, biografieën, cultuur en museumwezen, klederdracht, scheepvaart, visserij en de Zuiderzeewerken. ​ Klik hier voor de volledige lijst met onderwerpen.

Bezoeken

De bibliotheek is gevestigd in het binnenmuseum aan de Wierdijk. Een bezoek aan onze bibliotheek is op afspraak. Op de dag van je bezoek kun je je melden bij de kassa van het museum. De bibliotheek is geopend op alle werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op feestdagen. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je bellen naar 0228-351 154. De toegang is gratis na aanmelding.