Aap noot miesAan het werk

‘Aantrekkelijke combinatie tussen zien en doen.’ Klaas Langman, OBS in Wijdewormer
 

Leerlingen maken tijdens dit programma spelenderwijs kennis met traditionele ambachten. Zo steken ze de handen uit de mouwen bij onder andere de smederij, de touwslagerij, de mandenmakerij en de zeilmakerij en ontdekken dat de oude ambachten nog springlevend zijn.

Doel programma

  • Leerlingen maken spelenderwijs kennis met traditionele ambachten.
  • Leerlingen beseffen dat een product er niet zomaar is, maar dat het ergens vandaan komt en vooral dat het gemaakt moet worden.
  • Leerlingen begrijpen dat vroeger een productieproces veel meer uit handwerk bestond en dat het werk en de werkomstandigheden veel zwaarder waren (respect voor ambacht).

Het programma sluit aan bij de deelgebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoelen 44, 45, 51 en 52) en Kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 55 en 56).

In het museum

In het buitenmuseum volgen de leerlingen in kleine groepjes de volgende workshops:
  • Touwslaan en nettenbreien: een lang springtouw maken en een stukje visnet breien.
  • Zeilmaken: een tas van zeildoek maken.
  • Mandenmaken: een korfje vlechten van wilgentenen.
  • Smeden: een sleutelhanger smeden.

Let op! Ieder groepje volgt tijdens het programma één workshop. De groepjes rouleren dus niet. De workshops duren circa één uur en worden begeleid door ervaren museummedewerkers.

De leerlingen nemen hun werkstuk na afloop mee naar huis. Wij raden je aan van tevoren op school de groepjes in te delen en vast te leggen welke workshop elk groepje gaat doen. Meer praktische tips kun je vinden in de docentenhandleiding.

Na de workshops krijgen de leerlingen van de museumdocent een interactieve rondleiding langs de ambachten in het buitenmuseum. De leerlingen ontdekken tijdens deze rondleiding van alles over de ambachten uit het Zuiderzeegebied: van schilderen tot houtdraaien en van kuipen tot visroken. 

Op school

De docent ontvangt een docentenhandleiding waarin zowel inhoudelijke, als praktische tips staan die je kunt gebruiken ter voorbereiding en verwerking van het museumbezoek.

Algemene informatie


Doelgroep
Groep 7 en 8

Duur programma
Twee uur

Kosten
€ 59,- per klas, inclusief materiaalkosten
Entree € 5,75 per leerling en begeleider

Groepsgrootte
Maximaal vijfentwintig kinderen per programma
Minimaal vijf begeleiders van school

Te boeken
Dit educatieve programma is te boeken in mei, juni en september 2018 op dinsdag en donderdag.

Reserveren

De afdeling Sales & Reserveringen informeert je graag vrijblijvend over de mogelijkheden: sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.

Lees meer over de vervoersmogelijkheden en eten & drinken.