Folklore vliegt je om de oren 14.05.2018

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei is een diversiteit aan klederdrachten te bewonderen tijdens het tweedaagse Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum. Met wel meer dan 150 personen in klederdracht geven verschillende klederdrachtgroepen op allerlei plekken in het buitenmuseum dans-, zangoptredens en presentaties. De groepen zijn afkomstig uit voormalige Zuiderzeeplaatsen en andere plaatsen uit Nederland. Dit keer zijn er klederdrachtgroepen aanwezig uit o.a. Blokker, Enkhuizen, Hoogwoud, Huizen, Katwijk, Nunspeet, Oldebroek, Scheveningen, Volendam, Wijdenes en Wieringen.

Op beide dagen start om 12.30 uur een optocht van alle groepen door het buitenmuseum. Naast de dans- en zangoptredens en presentaties van de verschillende klederdrachtgroepen proef je allerlei streekproducten aan de stadsgracht. Hier vind je een kleine, ambachtelijke foodmarkt.

Vers van vroeger

Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht door het buitenmuseum en laat je verassen! Geniet in 2018 niet alleen van de hapjes van vroeger –honderd jaar geleden werken er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwetse ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning!