Linkshandigendag in het Zuiderzeemuseum 06.08.2018

Op maandag 13 augustus is het internationale linkshandigendag. Op deze dag kun je in Schooltje Kollum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen speciale schrijflessen volgen. Linkshandig zijn heeft zo zijn nadelen. Want links ‘schoon’ schrijven zonder vlekkende inkt, spetters of beschadigd papier is nog best lastig. Tijdens de speciale schrijflessen leren bezoekers schrijven met een aangepaste techniek, speciale leermethoden én specifieke instructies. Op 13 augustus ontvangen linkshandigen gratis entree, door zich van tevoren aan te melden op deze pagina.

In de tijd van het Schooltje Kollum, omstreeks 1930, werden linkshandige kinderen gedwongen om rechts te schrijven. Dit resulteerde bijna altijd in een belabberd handschrift. Tegenwoordig weten we gelukkig beter: ook linkshandigen kunnen vlot en netjes leren schrijven. Naar schatting is momenteel zo’n acht tot dertien procent van alle mensen linkshandig. Dat zijn gemiddeld drie kinderen per klas.

De schoonschrijflessen in het Zuiderzeemuseum vinden plaats op maandag 13 augustus om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur en zijn voor deelnemers vanaf 8 jaar. Tijdens deze lessen leer je hoe je met links ‘schoon’ schrijft zonder vlekkende inkt, spetters of beschadigd papier. Gedurende de dag kunnen bezoekers in de schoolbanken aanschuiven, maar vol is vol. Alleen door je van tevoren aan te melden, ben je verzekerd van een plek én ontvang je gratis entree tot het museum.

Internationale linkshandigendag

In 1976 is deze dag in het leven geroepen door de Amerikaan Dean R. Campbell, oprichter van de belangenvereniging van linkshandigen. De ongemakken waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben waren de aanleiding. Initiatiefnemer van de dag in Nederland is Sander Reijn. Samen met zijn vrouw Sandrine Mellema runt hij de enige Linkshandigen Winkel op internet van Nederland. Tijdens het zoeken naar artikelen voor linkshandig gebruik stuitte hij op vele mythen en eigenaardigheden, waaronder het bestaan van een dag voor linkshandigen. Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’  van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen. Het is een aansprekend fenomeen. Zo zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden, creatiever zijn en intelligenter. Onlangs verscheen het bericht dat niet de hersenen, maar de ruggengraat bepalend is voor de handvoorkeur.