Ontdek de visserijweken 27.06.2018

Het Zuiderzeemuseum staat in het teken van de Visserijweken en bezoekers kunnen o.a. een visserijrondleiding volgen. In de rondleiding stappen bezoekers terug in de tijd en ontdekken hoe het leven van een vissersgezin eruit zag in de tijd van de Zuiderzee. Kinderen kunnen tijdens de Visserijweken tegen een vergoeding aan de slag met creatieve kinderactiviteiten. Zo kunnen ze een onderwaterwereld schilderen, een klompje pimpen of een zeepje maken in de vorm van een vis!

Gedurende de Visserijweken vindt het Maritiem festival plaats in het Zuiderzeemuseum. Ook dit evenementen staan volledig in het teken van de visserij rondom de Zuiderzee. Kortom, een dagje uit is zo gevuld en eigenlijk veel te kort om alles te zien en te beleven.

Visserijrondleidingen

Op acht woensdagmiddagen in de maanden juli en augustus worden visserijrondleidingen gegeven voor jong en oud. Tijdens de rondleidingen ontdekken kinderen n volwassenen hoe er vroeger vis gevangen werd aan boord van houten zeilschepen. Hoe zag het leven van deze vissers en hun gezinnen er in circa 1900 uit? Waren ze rijk of juist arm? Moesten de kinderen meehelpen? Vang tijdens de rondleiding zelf een vis of sla een touw. Stap terug in de tijd en voel je een visserskind in de tijd van de Zuiderzee! Klik hier voor de exacte data en tijden van de rondleidingen.

Vers van vroeger

Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht door het buitenmuseum en laat je verrassen! Geniet in 2018 niet alleen van de hapjes van vroeger – honderd jaar geleden werden er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwets ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning!
In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden! De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.