September oogstmaand in het Zuiderzeemuseum 03.09.2018

De maand september staat in het Zuiderzeemuseum in het teken van oogsten. Altijd al meer willen weten over oogsten en oogstgebruiken? Kom vanaf zaterdag 8 september ieder weekend naar het buitenmuseum waar allerlei activiteiten op het programma staan. Help de natuur en maak zelf een zaadbommetje om mee naar huis te nemen of neem deel aan de wildplukroute door het natuurgebied bij de bronstijdboerderij.

Oogstfestival met culinair hoogstandje

Het eerste weekend van de oogstmaand is omgedoopt tot Oogstfestival. Eén van de hoogtepunten tijdens dit weekend is het bezoek van sterrenkok Lucas Rive van het gelijknamige restaurant uit Hoorn op zondag 9 september. Hij geeft die dag tweemaal een demonstratie (om 12.00 en 13.30 uur), waarbij hij met geoogste producten een gerechtje toelicht, afwerkt en laat proeven. Kom dus kijken en proeven, maar let op VOL=VOL! Ook is buiten voor de banketbakkerij een appelproeverij met diverse appelsoorten en staat onze eigen tuinman Jos klaar om je mee te nemen in de moestuin van het museum. Sow to Grow demonstreert diverse manieren van zaad oogsten en bekijk hoe een dorsmachine op stoom laat zien hoe het dorsen van graan vroeger ging. Bij de ambachtsdemonstraties staat het maken van voorwerpen centraal die met oogsten te maken hebben.

Gevarieerde activiteiten

Tijdens de oogstweekenden van 15 & 16, 22 & 23 en 29 en 30 september zijn er gratis rondleidingen en extra workshops. Neem deel aan een gratis oogstrondleiding (tweemaal per dag) in het museum. In de deel van Boerderij Baard is een workshop zuurkool maken (driemaal per dag) en in het Knutselatelier is een workshop knoflookmandje vlechten (driemaal per dag). Beide workshops zijn gratis; maar let op, ook hier geldt VOL=VOL.