Vlootschouw en Maritiem festival in het Zuiderzeemuseum 30.07.2018

Vereniging Botterbehoud viert 50-jarig jubileum

Op zaterdag 11 en zondag 12 augustus vindt het jaarlijkse Maritiem festival plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het Maritiem festival is dit jaar extra bijzonder; de Vereniging Botterbehoud bestaat vijftig jaar en viert dit jubileum in het Zuiderzeemuseum. Vaar mee op een botter, bewonder de 80 historische schepen die aan de steigers liggen, ruik de geur van verse vis en luister naar stoere zeemansverhalen. Door het hele buitenmuseum worden shanty’s en zeemansliederen ten gehore gebracht. Verschillende shantykoren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het evenement en zingen zeemansliederen uit alle windhoeken. Het belooft ook dit jaar weer een gezellig maritiem weekend vol botters, muziek en leuke activiteiten te worden.

50 jaar botterbehoud

In oktober 1968 richtte een aantal bottereigenaren de Vereniging Botterbehoud (VBB) op, om hun “Botter”, als varend monument te behouden voor het nageslacht. De Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dit jubileum in het Zuiderzeemuseum. Ga mee met een botter voor een vaartocht en bewonder de 80 historische schepen die rijen dik aan de steigers van het Zuiderzeemuseum liggen. Op de kade hangt de geur van vers vis en tonen ambachtslieden hoe visnetten vroeger werden gemaakt. Ontdek hoe je scheepsknopen legt, bewonder de diverse draaiende scheepsmotoren en luister naar de stoere zeemansverhalen in het dijkmagazijn.
Voorafgaand aan het feestweekend, op vrijdag 10 augustus, is een historische vlootschouw. Deze vlootschouw zal naar verwachting de grootste vloot bijeenkomst sinds de jaren dertig worden van de inmiddels meer dan 100 jaar oude visserijschepen.

Genieten van zeemansliederen en shanty’s

Liefhebbers van zeemansliederen en shanty’s kunnen tijdens het Maritiem festival hun hart ophalen in het buitenmuseum. Verschillende koren treden dit weekend op, waaronder LocTup Together,  Onstuimig Schuim, Two Sheets to the Wind en het Shantykoor uit Rotterdam. Bezoekers komen de koren tegen bij de Marker haven, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en het pleintje Kampen in de vissersbuurt.

Visserijweken

Het Maritiem festival valt midden in de Visserijweken in het buitenmuseum. Tot en met eind augustus organiseert het Zuiderzeemuseum speciale visserijrondleidingen voor kinderen en volwassenen. Kinderen kunnen tijdens de Visserijweken tegen een vergoeding aan de slag met creatieve kinderactiviteiten. Kom naar het knutselatelier om een onderwaterwereld te schilderen of een klompje te pimpen. Ook kunnen de jonge bezoekers een zeepje maken in de vorm van een vis!

Vers van vroeger

Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht door het buitenmuseum en laat je verrassen! Geniet in 2018 niet alleen van de hapjes van vroeger – honderd jaar geleden werden er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwets ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning!
In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden! De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.