Meer...

Naar het archief

Zuiderzeelicht-ijsvis gepresenteerd; het aftellen is begonnen! 20.12.2017

afbeelding

Vandaag werd in het buitenmuseum in Enkhuizen een bijzondere ‘ijsvis’ met een ring in zijn buik gepresenteerd. Zowel de vis als de ring vervullen een belangrijke rol in het Zuiderzeeverhaal ‘Het vrouwtje van Stavoren’ dat tijdens het evenement Zuiderzeelicht wordt verteld.

De ‘Zuiderzeelicht-ijsvis’ smelt de komende minuten, uren en dagen.. Maar op welk moment laat hij de ring los? Via deze link is de livestream te volgen en neem je deel door een ‘valtijd’ te claimen. De persoon die raadt wanneer de ring uit de ‘ijsvis’ valt, wint hiermee een ring ter waarde van €1.750,-, met dank aan De Vries Juwelier uit Enkhuizen.

De ‘ijsvis’ is de aankondiging voor het nieuwe winterevenement Zuiderzeelicht, dat aankomende zaterdag van start gaat. Speciaal voor Zuiderzeelicht herschreef Arthur Japin het verhaal van ‘Het Vrouwtje van Stavoren’, een verhaal over liefde en verdriet, hebzucht en mededogen. Het ‘vrouwtje van Stavoren’ verliest haar geliefde, maar wint grote rijkdom. En niets lijkt haar honger naar nóg meer te kunnen stillen. Tijdens een maaltijd komt de ring van haar geliefde Atte, die zij eerder in zee gooide, bij haar terug. Ze treft hem in de buik van een vis! Ervaar het gehele verhaal tijdens Zuiderzeelicht.

Zuiderzeelicht is te bezoeken van zaterdag 23 december 2017 t/m 7 januari 2018 tussen 16.30 en 21.30 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd. Reserveren kan via deze link, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Zuiderzeelicht

Arthur Japin herschreef voor het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het indrukwekkende volksverhaal ‘Het vrouwtje van Stavoren’. In het buitenmuseum komt deze eeuwenoude legende tot leven via licht, beeld en geluid.  Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes en beleef het verhaal; een unieke ervaring. Bekijk hier een preview.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland

In februari ontving het Zuiderzeemuseum tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 580.000 euro om Zuiderzeelicht drie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept. Alle deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen met hun VIP-KAART gratis deelnemen aan deze belevenis.