Tjet Rixt
 

TX11

Varende collectie

De varende collectie van het Zuiderzeemuseum bestaat uit bijzondere historische schepen. En het is nu ook mogelijk om te genieten van deze varende collectie; de blazer TX11 en de boeier Tjet Rixt zijn namelijk te huur, met gekwalificeerde bemanning, om bijvoorbeeld een dagtocht te maken over de Friese meren of het IJsselmeer. 

Tjet Rixt

De boeier Tjet Rixt is gebouwd in 1843 door de scheepsbouwer Eeltje Teadzes Holtrop, de grootvader van de beroemde boeierbouwer Eeltje Holtrop van de Zee, en is vermoedelijk het oudste in Nederland bestaande schip van dit type. De eerste eigenaar van de boeier heeft al in 1864 deelgenomen aan het admiraalzeilen te Sneek. De boeier is ruim tien meter lang en bevat veel snijwerk; opvallend is de fraai gesneden roerleeuw.

Klik hier en lees meer over het varen over de Friese meren met de boeier Tjet Rixt vanuit Terherne.

TX11

De TX11 is een eikenhouten vissersschip van het type blazer, waarmee in de eerste helft van de vorige eeuw gevist werd op de Noordzee. De thuishaven was het eiland Texel. De TX11 is een van de twee blazers ter wereld die nog in de vaart is.
Het schip is enkele jaren geleden op de historische werf De Hoop in Workum geheel gerestaureerd. De oorspronkelijke TX11 is in 1892 gebouwd door Ulbe Zwolsman op scheepswerf De Hoop in Workum. De huidige versie is een replica uit 1980 en is afkomstig van werf ‘t Kromhout in Amsterdam.

Klik hier en lees meer over het varen met de blazer TX11 vanaf Workum.