Je kunt zó veel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum dat een dag eigenlijk veel te kort is! Wat dacht je van een kijkje in een oud schooltje of in een snoepwinkel van honderd jaar oud? Of van een speurtocht? Of kom je eens verkleden ‘in het verleden’.

Verkenningstocht 

Ga aan de hand van een puzzeltocht op verkenning door het buitenmuseum en ontdek wat je allemaal kunt eten ‘uit de zee’ en ‘van het land’. Wat at men zo’n honderd jaar geleden? Waar kwamen de ingrediënten vandaan? En – ook heel belangrijk in een tijd zonder koelkast – hoe maakte je eten zo lang mogelijk houdbaar? Laat je verrassen door hapjes van vroeger en proef ook van hedendaagse lekkernijen geïnspireerd op toen. Want zo smaakt Vers van vroeger! Eten moet je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets ‘ulevelletje’. Als je de puzzeltocht hebt gedaan en de woordpuzzel hebt opgelost dan krijg je een leuke beloning om thuis mee aan de slag te gaan!

Beestenboel

Overal in het buitenmuseum vind je dieren. In de grachten zwemmen grote karpers en eenden. En in het gras lopen schapen en geiten die behoren tot oude veerassen en achter bij de boerenleenbank vind je varkens. Ook woont museumkat Snoes in de mandenmakerij van het buitenmuseum. ’s Nachts vangt ze muizen en overdag zoekt ze de gezelligheid van de bezoekers op.

Klompbootje maken*

Vroeger maakten kinderen van houten klompen bootjes met een zeil en al. Maak tegen een kleine vergoeding in het buitenmuseum ook zo’n klompbootje van toen.

Oudhollandse spelletjes

Overal kom je leuk speelgoed tegen, zoals hoepels en stokpaardjes. Ook is er een pleintje met allerlei spellen, zoals een kegelbaan en tollenbak. Daag je (groot)ouders maar eens uit voor een spelletje!

Pimp je klomp*

Maak jij van een houten klomp een waar kunstwerk? Met een klompje, allerlei kleuren verf en verschillende knutselspullen kan je je eigen klomp ‘pimpen’ en er een mooie creatie van maken. Dit is jouw kans om laten te zien hoe creatief je bent.

Schrijfles*

Tegenwoordig gaan in Nederland alle kinderen naar school. Vroeger was dat niet altijd zo! Leer net als de kinderen uit 1930 schrijven met een kroontjespen in het schooltje van Kollum.

Speurtochten

Je kunt in het buitenmuseum verschillende puzzeltochten maken, allemaal met een eigen thema. Zo kom je in heel veel huisjes en straatjes. Aan het eind van de dag weet jij veel meer over vroeger dan je (groot)ouders! De speurtochten zijn te koop bij de kassa.

Touwslaan

Vroeger werden touwen gemaakt van materiaal dat van planten afkomstig is, zoals hennep. In het buitenmuseum kun je samen met de touwslager zelf een ouderwets springtouw maken. Kom het ook eens proberen.

Verkleedkist*

Aan de stadsgracht staat een huis vol met Oudhollandse klederdracht: de verkleedkist. Trek de kleren van een Volendammer of Marker meisje of jongen maar eens aan. En vergeet de houten klompen niet! Wedden dat het je goed staat? En als je verkleed bent mag je het een tijdje aanhouden en verkleed en wel het buitenmuseum ontdekken. 

Expeditie Waterwerken

Expeditie Waterwerken bestaat uit echte eilanden in het water en een plein met een speeleiland! Tegenover de kalkovens, in het buitenmuseum, is een plein met picknicktafels en speeleiland ‘Schokland’. Kleintjes kunnen hier met hengels waterdieren ‘uit de zee’ vissen. De andere drie voormalige Zuiderzee-eilanden Urk, Wieringen en Pampus kun je met een roeibootje bereiken. Tussen het plein en het water ligt een 50 meter lange watergoot. Met verschillende ‘stroomprofielen’ regel je hier de beweging en stroming van het water. Zo kun je zelf de kracht van water voelen! Vanaf 14 juni open.

Zeepje maken*

In de Marker haven staat een huis op een eiland; in dat huis kan je creatief aan de slag met geuren en kleuren. Kies een mooie kleur en geur uit en maak zelf een zeepje om mee naar huis te nemen.

Binnenmuseum

Allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin maken deel uit van de familietentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Stel bijvoorbeeld zelf een Hindelooper interieur samen of speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien. Deze Reis rondom de Zuiderzee vormt een speelse wijze om de topstukken uit de collectie én de bijbehorende persoonlijke verhalen over het leven aan de voormalige binnenzee te ontdekken.
Bekijk welke tentoonstellingen er allemaal te bezoeken zijn.


* Deze activiteiten vinden tijdens de weekenden, feestdagen en schoolvakanties plaats.