Meer...

Naar het archief

Evenementen

Ambachtenweekend > zo 1 jul 2018

afbeelding

Oude ambachten zijn helemaal ‘hot’! Kom daarom zaterdag 30 juni en zondag 1 juli naar het Zuiderzeemuseum en leer alles over bijvoorbeeld smeden, vis roken, mandenvlechten en touwslaan. Dit weekend staan alle ambachtsdemonstraties in het teken van de zeevaart en visserij.

In de smederij wordt gedemonstreerd hoe een elger wordt gesmeed. Een elger is een drie- of viertand met weerhaakjes waaraan paling wordt gespiesd. In de kuiperij wordt een puntbreel gemaakt; dit is een houten boei. Voor de kuiperij wordt een puntbreel opgesteld; het bijbehorende verhaal en beeldmateriaal maken de puntbreeldemonstratie compleet.
Op de lange lijnbaan bij de Marker haven, slaan de touwslagers klassiek touwwerk. In de visserbuurt zie en hoor je hoe haring wordt gerookt in de hangen.
In de zeilmakerij ga je zelf aan de slag met materialen en gereedschappen van de zeilmaker tijdens een doorlopende workshop. Ook kunnen kinderen zo’n grappig klompbootje maken met een echt getaand zeiltje. In de mandenmakerij zie je tot slot hoe vismanden worden gevlochten en kun je ook verschillende uitgestalde modellen vismanden en fuiken bewonderen.

Aanvullende demonstraties

Verschillende externe partijen tonen jou heel graag hun ambachtelijke vaardigheden. Je vindt ook deze demonstraties verspreid over het terrein van het buitenmuseum. Zo geeft de Bataviawerf een demonstratie groot anker-smeden in de Marker haven en demonstreren Urkers op het taanveld hoe je zeilen taant. Scouting organiseert diverse kinderactiviteiten zoals traditioneel roeien in een vlet (metalen boot), wrikken, sein vlaggen, touwtrekken, pionieren, scheepsknopen leggen, broodjes bakken op een stok en apenvuistje maken. Je vindt scouting bij Expeditie Waterwerken.
Henk Hortensius demonstreert in de Marker haven hoe je blokken maakt. Een modelbouwer toont in het Dijkmagazijn diverse soorten vissersboten op schaal. Reudenroos geeft een demonstratie houtsnijwerk maken vlakbij de Houtzagerij. En het Visserijmuseum Zoutkamp gaat vis bakken en garnalen pellen op het Pleintje Kampen. Mis ten slotte niet de demonstratie grote fuik-vlechten in de Wierschuur.