Meer...

Naar het archief

Evenementen

Gitaarfestival 2016 > zo 19 jun 2016

Op Vaderdag, zondag 19 juni 2016, heeft het museum een speciaal cadeau voor vaders: gratis entree tot het Zuiderzeemuseum én het Gitaarfestival.
 

Op 19 juni 2016 wordt voor de vijfde keer het Gitaarfestival georganiseerd in het Zuiderzeemuseum. In samenwerking met de GitaarSalon Enkhuizen en BravaNL Klassiek brengen veel verschillende gitaristen uit het binnen- en buitenland allerlei muziekstijlen in het binnen- en buitenmuseum ten gehore. Op verschillende plekken zijn bijzondere akoestische gitaarstijlen te horen. Bezoekers genieten van onder andere wereldmuziek, tango, flamenco, klassiek, jazz, singer-songwriter, fingerstyle en blues. 

In de muziektent wordt flamencodans afgewisseld met muziek van Marc Lonchampt en Bayou Mosquitos en wordt er een workshop flamencodans gegeven. In de filmzaal geven Enno Voorhorst en Jan Akkerman een optreden op de Man's stage. In de kapel is de Ladies stage waar Susana Raya en Dorine Wiersma optreden. Verdere zijn er optredens van onder andere Madera, Daniel en Herman, Guitar Connection, Granada Ensemble, Joey Vriend, Gitaarorkest Guitaríssimo, Boeierband en Tuovus.  

Bekijk hier de plattegrond met het programma voor 19 juni.

De optredens in het Zuiderzeemuseum vormen de afsluiting van de GitaarSalon Festivalweek in Enkhuizen. Op verschillende locaties in Enkhuizen zijn optredens van internationale grootheden, regionale beroemdheden, gitaarleerlingen en studenten van conservatoria.

Zuiderzeemuseum overspoeld

In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor.

Het lijkt of een deel van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdracht mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

Bestel nu tickets online met korting.