Meer...

Naar het archief

Evenementen

Kuipweekend > zo 8 okt 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het kuipen centraal.


 

Kuipweekend

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober vindt het Kuipweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ontdek van alles over tonnen, kuipen en vaten en de werkzaamheden van de kuiper. Zijn werk was onmisbaar voor het leven aan de Zuiderzee, want de vaten en tonnen werden gebruikt voor de conservering van vis en andere levensmiddelen. Ga dit weekend op de foto in een ton en beleef het tobbedansen in het water. Je leert van alles over het maken van kuipen en steekt zelf ook de handen uit de mouwen bij het zagen van boomstammen of het inmaken van groenten. 
Bij de film in het filmhuis verdiep je je nog meer in het maakproces en het gebruik van de kuipen en tonnen. Op zaterdag geeft Ton van der Lee een lezing over zijn roman Jan Huygen, de lezing is leuk voor de hele familie waarna er op beide dagen op pleintje Hoorn gekeken kan worden naar de Enkhuizer Balletschool die een dans heeft ingestudeerd op het liedje Jan Huygen in de ton. Daarnaast kan je voor de kuiperij zelf proberen een vaatje in elkaar te zetten. Je zal merken dat het een hele klus is! 

Klik hier en bekijk de plattegrond voor het Kuipweekend.

Achternaam

Tijdens het Kuipweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Kuiper (Kuiperij, Kuipers, Kuijpers, Cuyijers) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 7 en 8 oktober gratis* toegang tot het museum. 

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.