Meer...

Naar het archief

Evenementen

Maritiem festival > zo 13 aug 2017

Zaterdag 12 en zondag 13 augustus hangt de geur van versgerookte vis op de kade en ambachtslieden tonen hoe blokken en visnetten vroeger werden gemaakt. Het jaarlijks terugkerende Maritiem festival is een vaste waarde in de programmering van het Zuiderzeemuseum. In dit weekeinde komen de leden van de Vereniging Botterbehoud in groten getale naar de Marker haven in het buitenmuseum. 's Nachts wordt er gevist en overdag wordt er met museumbezoekers gevaren. Tijdens een vaartocht over het IJsselmeer leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Bekijk ook hoe men met fuiken anno 1930 viste en hoe scheepsknopen worden gelegd. Bewonder de diverse draaiende scheepsmotoren, er is er ook één met een groot vliegwiel, en luister naar de stoere zeemansverhalen voor jong en oud in het dijkmagazijn. Met het onderzoekschip Hessel-Snoek ga je via sonar apparatuur op zoek naar archeologische vondsten. 

Zeeliederen en shanty's

Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek. De koren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het evenement, zij zingen zeemansliederen uit alle windhoeken. Als finale zorgen de shantykoren gezamenlijk voor een groots optreden op het schoolplein.

Klik hier en bekijk de programmering en plattegrond voor beide dagen.


 

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waaruit kinderen kleurrijke klederdrachten mogen kiezen en aantrekken. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.