Meer...

Naar het archief

Evenementen

Maritiem festival za 11 - zo 12 aug 2018

Het jaarlijks terugkerende Maritiem festival is dit jaar extra bijzonder; de Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dit jubileum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ga mee met een botter voor een vaartocht van een uur en bewonder de tachtig botters die in de haven van het Zuiderzeemuseum liggen. Op de kade hangt dan de geur van vers vis en ambachtslieden tonen hoe blokken en visnetten vroeger werden gemaakt. Ontdek hoe je scheepsknopen legt en bewonder de diverse draaiende scheepsmotoren – eentje met een groot vliegwiel – en luister naar de stoere zeemansverhalen voor jong en oud in het dijkmagazijn.

Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek van shantykoren. Ook deze koren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het evenement, waar zij zeemansliederen zingen uit alle windhoeken.

50 jaar botterbehoud

In oktober 1968 richtte een aantal bottereigenaren de Vereniging Botterbehoud (VBB) op, om hun “Botter”, als varend monument te behouden voor het nageslacht. De Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dit jubileum in het Zuiderzeemuseum. Ga mee met een botter voor een vaartocht en bewonder de tachtig historische schepen die rijen dik aan de steigers van het Zuiderzeemuseum liggen. 
Voorafgaand aan het feestweekend, op vrijdag 10 augustus, is een historische vlootschouw. Deze vlootschouw zal naar verwachting de grootste vloot bijeenkomst sinds de jaren dertig worden van de inmiddels meer dan 100 jaar oude visserijschepen.

Buitenmuseum

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid.
Weet jij (nog) waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op het wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers én het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.

Bestel nu tickets online met korting.