Meer...

Naar het archief

Evenementen

Masterclass Blockdrukken = VOL > zo 18 mrt 2018

afbeelding

Praktische informatie
Wanneer: 17 en 18 maart (tweedaagse masterclass)
Hoe laat: 10.00 – 17.00 uur
Waar: binnenmuseum
Docent: Nathalie Cassée
Maximum aantal deelnemers: 12
Kosten: € 195 inclusief basismaterialen, koffie, thee en entree museum. De lunch is niet inbegrepen; je kunt lunchen in de horecagelegenheid van het binnenmuseum
Studententarief: € 145
Inschrijven kan hier via www.craftscouncil.nl

Blockprinten
Blockprinten is een oude techniek om stof te versieren; een tijdrovend ambacht waarin verschillende vaardigheden en technieken samenkomen. Het uitbeitelen van de houten blokken door de blockcarver is een ambacht op zich en ook het afdrukken van een complex patroon vraagt veel vakmanschap. Voor elke kleur is een apart block nodig en al die verschillende blocks moeten precies op elkaar aansluiten. Ook het werken met natuurlijke verfstoffen is een specialistisch ambacht. Het resultaat is dus vaak groepswerk van vakmensen.

Programma
De eerste dag starten we met een inleiding over blockprinten en -carving in India. Daarna experimenteer je met afdrukken en het nawerk. Je werkt met een serie beschikbare blockprints. Maar werk je liever met een specifiek (bijvoorbeeld historisch) patroon, dan kun je tot zes weken vóór de masterclass  via docent Nathalie Cassée op offertebasis jouw eigen blockprints laten maken.
Tijdens de lunch bekijk je de expositie Ambacht in dracht om inspiratie op te doen. Hierna kun je (eventueel) werken met randen, een meerkleurige afbeelding afdrukken en alvast een eerste ontwerp op papier maken voor je eindproject.

De tweede dag werk je maximaal twee patronen uit op papier en denk je na over de toepassing ervan, zoals een tafelkleed, gordijn of kledingstof. Aan het eind van de ochtend start je met je eindproduct, dat je rond drie uur presenteert.

Let op: Witte katoenzijde is inbegrepen; eigen stof zoals lichtgekleurd(e) linnen, zijde of katoen kun je – in overleg – meenemen voor jouw eindproject. Verder werken we met blockprintverf en niet met natuurlijke verfstoffen.

Over de docent: Nathalie Cassée
Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus Dick Cassée ontwikkelde Nathalie Cassée al jong liefde en begrip voor grafische technieken. In verband met haar passie voor Indiase textiel en Indiaas handwerk reist ze sinds 2007 een paar keer per jaar naar India. De afgelopen jaren leerde ze blockprinten bij ambachtslieden en ateliers in India, Engeland en Frankrijk. Nathalie schrijft regelmatig artikelen over Indiaas handwerk, werkt aan haar eigen collectie voor haar onderneming Kashmir Heritage en ontwikkelt unieke projecten met ontwerpers en handwerkers.

Recentelijk produceerde ze de eerste handgemaakte sits voor Nederland in tweehonderd jaar. Deze reproductie werd, samen met het achttiende-eeuwse origineel, in 2017 geëxposeerd in het Fries Museum tijdens de expositie ‘Sits, katoen in bloei’.

Crafts Council
Het Zuiderzeemuseum organiseert in samenwerking met Crafts Council verschillende creatieve (soms meerdaagse) masterclasses in het binnenmuseum. De masterclasses worden gegeven door leermeesters en ontwerpers die deelnemen aan de tentoonstelling Studio ZZM. Crafts Council is een overkoepelende Nederlandse organisatie voor ambachtslieden en ontwerpers.​