Meer...

Naar het archief

Evenementen

Masterclass Manden maken > zo 18 feb 2018

afbeelding

Praktische informatie:
Wanneer: 17 en 18 februari (tweedaagse masterclass)​
Hoe laat: 10.00 - 17.00 uur
Waar: Binnenmuseum
Docent: Ineke van der Sommen
Maximum aantal deelnemers: 6
Kosten: € 125 inclusief basismaterialen, koffie, thee en entree museum. De lunch is niet inbegrepen; je kunt lunchen in de horecagelegenheid van het binnenmuseum.

Kledingadvies: Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden.
Deelnemers moeten geen problemen met handen of rug, het is fysiek best zwaar.

Inschrijven kan hier via www.craftscouncil.nl

Omschrijving masterclass:
In deze tweedaagse masterclass ga je aan de slag met het vlechten van een ronde wilgen mand met greepjes je leert deze dag verschillende vlechttechnieken. Er wordt gevlochten met wilgentenen, dit zijn de eenjarige twijgen van de amandelwilg. Deze laten zich door hun soepelheid gemakkelijk verwerken. Je kan de wilgentenen ongeschild (bruin) en geschild (wit) gebruiken waardoor randen kunnen ontstaan. Op de tweede dag maak je een ronde mand met een hengsel. Er wordt je de mogelijkheid geboden om de Hollandse eer, het cordon het matten en/of de Franse eer te leren. Aan het einde van deze twee dagen ben je waarschijnlijk met het vlechtvirus besmet!​

Vorm en doel
We onderzoeken tijdens deze tweedaagse workshop de diverse verschijningsvormen en mogelijkheden van de ronde mand, zoals functies, vlechttechnieken, en soorten en kleuren wilgenteen waarmee we gaan vlechten.

Basiskennis
Na afloop neem je niet alleen verschillende ronde manden mee naar huis, maar je hebt dan ook een heel goede basis om de diverse vormen en technieken van het mandvlechten verder te ontdekken.

De volgende dag ga je een aantal nieuwe vlechttechnieken leren en je leert welke handelingen van belang zijn bij het vormen van je mand:
We gaan een ronde mand met hengsel én deksel maken. En ik wil je de mogelijkheid bieden om de Hollandse eer, het cordon, het matten en/of de Franse eer te leren. De derde mand die we gaan maken is een lage, brede mand met speciale kimtechniek de zogenaamde rolkim. Deze kim kan worden gecombineerd met de eerder geleerde technieken, of je kan er voor kiezen de wand volledig te vlechten met deze kim.

Je gaat naar huis met verschillende ronde manden, die je voor diverse doeleinden kan gebruiken. En je hebt een hele goede basis om verder te gaan en de diverse vormen en technieken van het mandvlechten te leren.

Crafts Council
Het Zuiderzeemuseum organiseert in samenwerking met Crafts Council verschillende creatieve (soms meerdaagse) masterclasses in het binnenmuseum. De masterclasses worden gegeven door leermeesters en ontwerpers die deelnemen aan de tentoonstelling Studio ZZM. Crafts Council is een overkoepelende Nederlandse organisatie voor ambachtslieden en ontwerpers.