Meer...

Naar het archief

Evenementen

Museumweek > zo 9 apr 2017

afbeelding

Tijdens de Nationale museumweek, maandag 3 april t/m zondag 9 april, zetten musea uit het hele land hun topstuk of een deelcollectie in de schijnwerpers. Elk museum toont een pronkstuk en het Zuiderzeemuseum pronkt graag met zijn ‘goud’: de leermeesters van het Zuiderzeemuseum.

Voor kinderen ligt er bij de kassa een schatkaart klaar. Ze kunnen hiermee op zoek gaan naar de ambachtslieden in het buitenmuseum en een tekening of kunstwerk van maken. Als deze uiterlijk 11 april is ingestuurd, maken ze kans op een VIP-trip met de klas. 

Tijdens de Nationale museumweek worden er in het land speciale activiteiten georganiseerd zoals drie 'Museumstages' gevolgd door drie 'Gouden Gesprekken'. Ook zijn er drie 'Pop-up musea' in scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. www.nationalemuseumweek.nl

Leermeesters

De aanleg van de Afsluitdijk waarmee de Zuiderzee werd afgesloten, en aansluitend het droogleggen van delen van de voormalige Zuiderzee hadden enorme invloed op ambachtelijke bedrijven die vooral van de visserij bestonden. Ambachten, zoals die van de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker, veranderden of verdwenen zelfs helemaal. Ze werden daarmee ‘immaterieel erfgoed’.
Het Zuiderzeemuseum houdt de ambachten uit het gebied levend; de leermeesters spelen hierbij een cruciale rol. Zij verzorgen niet alleen demonstraties in de diverse werkplaatsen in het museum, maar dragen de waardevolle kennis van hun ambacht ook over aan nieuwe mensen. Daarom noemen wij onze leermeesters ‘ons goud’