Meer...

Naar het archief

Evenementen

Oogstweekend za 29 - zo 30 sep 2018

Zaterdag 8 en zondag 9 september vindt het eerste oogstweekend plaats in het Zuiderzeemuseum. Deze dagen leer je meer over oogsten en oogstgebruiken van rond de Zuiderzee. In de oogstweekeinden geeft een ervaren gids twee keer per dag een gratis rondleiding langs de authentieke groentetuinen in het buitenmuseum. Je bezoekt een fruitboomgaard, leert meer over geneeskrachtige kruiden in de apothekerstuin en proeft appelsoorten en mispelgelei. De rondleidingen starten om 13.30 en 15.00 uur op het pleintje in de vissersbuurt. Maximaal twintig deelnemers per rondleiding.

De andere oogstweekenden vinden plaats op 15 en 16 september en 22 en 23 september.

Zaadbommetjes maken

Help de natuur een handje en kom tussen 12.00 en 17.00 uur zaadbommetjes maken bij de boerenleenbank. Geen echte bommen natuurlijk, maar kleine pakketjes van klei en voeding (bokashi) met daarin allerlei soorten wilde bloemenzaden. Niet alleen erg leuk om te doen, maar je helpt er ook de bijen mee en vrolijkt de natuur lekker op. Iedereen die deelneemt, krijgt zijn eigen doosje zaadbommetjes mee naar huis om deze in het voorjaar in de tuin te ‘werpen’. Deze activiteit kost € 1,- per persoon.

Buitenmuseum

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid.
Weet jij (nog) waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op het wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers én het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.

Bestel nu tickets online met korting.