Meer...

Naar het archief

Evenementen

Paasfeest > ma 17 apr 2017

Tijdens het paasweekend (15 t/m 17 april) is er voor families weer van alles te doen in het buitenmuseum. (Groot)ouders en kinderen gaan met een paasroute op stap en ontdekken samen al doende de herkomst en betekenis van het paasfeest. Zoek met elkaar paasvoorwerpen in de feestwinkel en ontdek het verhaal erachter, houd een voorjaarsschoonmaak in een woonhuis uit 1920. Ga met elkaar de strijd aan bij de paasspelen. Voor iedere activiteit die je hebt gedaan, ontvang je een stempel op je paasroute-stempelkaart. Na afloop krijg je een verrassing als beloning. Wil je ook graag creatief aan de slag? Kom dan voor het paasknutselen naar het knutselatelier! Voor het knutselen betaal je een bijdrage van €2,50 per creatie.

Paasfeest is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van museum Catharijneconvent te Utrecht.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdrachten mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij.
Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.