Meer...

Naar het archief

Evenementen

Smeedweekend > zo 21 mei 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het smeden centraal.

Smeedweekend

​Tijdens het smeedweekend, zaterdag 20 en zondag 21 mei, laten smeden verschillende ambachtstechnieken zien, zoals het smeden van scheepsbeslag in samenwerking met Bataviawerf, siersmeden, en deur- en hangbeslag maken. In het doe-het-zelf-paviljoen is werk te bewonderen van metaalkunstenaars. Op het plein in de visserbuurt laat kunstsmid Tinus D Freaky Steel zijn creaties zien die zijn gemaakt met moderne smeedtechnieken. Verder beslaat een smid paarden en kunnen kinderen een ponyritje maken rond de kerk.
Nog een tip voor de kinderen: ga ook vooral zelf aan de slag in het Smeedlab
Let op: Bij zeer slecht weer vervallen bepaalde activiteiten.

Klik hier en bekijk de plattegrond voor het smeedweekend (pdf).

Smeedlab

In het buitenmuseum staan twee vuurplaatsen en drie aambeelden opgesteld. In een heuse smeedoutfit, waaronder een katoenen kiel, een veiligheidsbril en handschoenen, maken kinderen met een staafje ijzer hier hun eigen kunstwerk. Deze activiteit vindt plaats onder begeleiding en kost twee euro per persoon. Per keer mogen er acht kinderen deelnemen.

Achternaam

Tijdens het Smeedweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Smid (Hoefsmid, Smidt, Smit, Hoefsmit, van Smeden​) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 20 en 21 mei gratis* toegang tot het museum. 

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.