Meer...

Naar het archief

Evenementen

Spekbakkentreffen > za 23 jun 2018

Zaterdag 23 juni om 12.00 uur is de Marker haven van het buitenmuseum het startpunt voor het jaarlijkse Spekbakkentreffen, een wedstrijd tussen authentieke vissersschepen uit Hoorn en Urk. Het parcours van de wedstrijd wordt pas vlak van tevoren bepaald aan de hand van windkracht en -richting. De race is van 12.00 tot 14.30 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om 15.30 uur in de Marker haven.

Spekbak

’Spekbak’ is oorspronkelijk een scheldwoord voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope, ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissers een armzalig alternatief waren voor de elegante, houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en voorzien van een kajuit. Hoewel ze daardoor niet meer origineel waren, was dit wel het behoud van veel van deze scheepjes. Nu komen spekbakken vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn tegenwoordig twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken:​ De Hoornse Schouw en de Stichting Historische Westhaven Urk.

Wedstrijd

Beide stichtingen organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Urk komt dan op bezoek in Hoorn en vice versa. Dit jaar wordt het gezamenlijke Spekbakkentreffen georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum. Dit vormt een unieke kans om elkaar 'halfweg' te treffen op de mooist denkbare historische locatie: de Marker haven van het buitenmuseum!

Buitenmuseum

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid.
Weet jij (nog) waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op het wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers én het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.

Bestel nu tickets online met korting.