Meer...

Naar het archief

Evenementen

Stoomweekend > zo 17 sep 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het stoken centraal.


 

Op zaterdag 16 en zondag 17 september vindt het Stoomweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ontdek van alles over stooktechnieken en stoommachines, bekijk een stoomsleepboot van binnen en gun je (klein)kinderen een ritje in een ministoomtrein. Bovendien komt de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland van de Museumstoomtram in Hoorn naar het buitenmuseum. Tijdens dit weekend dompel je jezelf onder in het ambacht van de stoker, die ten tijde van de Zuiderzee, in de stoomwasserij werkte.

Klik hier en bekijk de plattegrond voor het Stoomweekend.

Oudste rijdende stoomlocomotief

Na ruim tien jaar restauratiewerkzaamheden door medewerkers van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland te bewonderen in het buitenmuseum. Neem een kijkje van buiten én van binnen. Kinderen kunnen ontdekken hoe stoom ontstaat, als ze zelf aan de slag gaan met kleine stoommachientjes. Ook kunnen ze een rondje meerijden met de mini-stoomtrein. In de stookkamer van de stoomwasserij vertelt de stoker over zijn werkzaamheden en in de droogschuur ernaast kun je zien hoe kleine stoommachines werden gebouwd. Natuurlijk wordt hier een aantal keer per dag ook stoom afgeblazen. Een echte stoomwals van het Nederlands Stoommuseum uit Medemblik is van dichtbij te bekijken, er draaien diverse stationaire motoren bij de stadsmuur en in het filmhuis draait een film over stoommachines.

Achternaam

Tijdens het Stoomweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Stoker (Stooker) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 16 en 17 september gratis* toegang tot het museum. 

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.


Locomotief NS 6513 uit 1887; de oudste rijdende locomotief van Nederland.

Met dank aan: