Meer...

Naar het archief

Evenementen

Touwslaanweekend > zo 11 jun 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het touwslaan centraal.

Touwslaanweekend

​Tijdens het touwslaanweekend, zaterdag 10 en zondag 11 juni, staan er op verschillende plekken in het buitenmuseum lijnbanen waar je kunt zien hoe vroeger touw werd gemaakt. Op één plek wordt gekleurd springtouw gemaakt en op andere plaatsen worden de touwslaantechnieken getoond op verschillende lengtes lijnbanen: van extra kort tot heel lang. Ook touwslagerij Steenbergen is dit weekend aanwezig om het ambacht te laten zien dat zij al sinds 1900 als  familiebedrijf uitvoeren. Het knopengilde demonstreert hoe een ‘stootwil’ wordt gemaakt. En in de filmzaal worden diverse interactieve lezingen gegeven; Hemp Collective geeft bijvoorbeeld twee (kindvriendelijke) lezingen over het gebruik en de toepassingen van hennep door de eeuwen heen. Ook worden er producten getoond en verkocht waarin tegenwoordig hennep in is verwerkt. De Nederlandse kampioenen van Jumping Spirit zorgen voor verschillende, hedendaagse touwspringdemonstraties op het pleintje aan de stadsgracht. Leer daarnaast bij de stoomwasserij van een wasvrouw hoe je de was ophangt aan een roop en doe ook vooral mee aan de touwtrekcompetitie! Op zaterdag toont kunstenares Aliki van der Kruijs design textiel gebaseerd op touwslaantechniek. 

Achternaam

Tijdens het Touwslaanweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Touwslager (Touw, Touwen, Van der Touw en Van Touw) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 10 en 11 juni gratis* toegang tot het museum. 

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.