Meer...

Naar het archief

Evenementen

Zeilmaakweekend > zo 2 jul 2017

afbeelding

Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het zeilmaken centraal.

Zeilmaakweekend

Tijdens het Zeilmaakweekend, zaterdag 1 en zondag 2, juli valt er weer veel te zien en beleven. In de zeilmakerij worden oude technieken van zeilmaken gedemonstreerd; je kunt er van dichtbij bekijken hoe zeilen worden gemaakt en gerepareerd, daarnaast zijn er oude en nieuwe zeildoeken te zien. Er is een originele Engelse zeilwherry uit 1896 en er zijn verschillende modelscheepjes te bewonderen. Maak van zeildoek een tas tijdens een workshop in de muziektent, leer van de scouts van Mercury Enkhuizen knopen leggen, signalen vlaggen en houd een wedstrijdje trossen opschieten. Twee talenten van Team Heiner geven in het filmhuis een presentatie over de Volvo Ocean-race.

In de Marker haven worden zeilen getaand (geconserveerd). Ook is Merel Karhof op zaterdag en zondag aanwezig bij haar designpresentatie Taan laboratorium, waar bezoekers zelf een sleutelhanger kunnen tanen. Vaar mee op een kotter, kijken mee bij een zeildemonstratie op vrachtschip Vriendschap en zie hoe een coracle wordt gemaakt van zeildoek. Daarnaast ligt het schip de TX11 ligt naast een moderne racer, de FE28 aangemeerd om bewonderd te worden.

Klik hier en bekijk het programma voor beide dagen.

Achternaam

Tijdens het Zeilmaakweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Zeilmaker (Zeilemaker, Zeijlemaker, Zeiler, Zeijler, Van Zeil, Van Zeilen en Zeilstra) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 1 en 2 juli gratis* toegang tot het museum. 

*niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.