Meer...

Naar het archief

Evenementen

Zuiderzee klassiek > zo 14 mei 2017

Op zondag 14 mei, Moederdag, wordt Zuiderzee klassiek georganiseerd in het Zuiderzeemuseum. In de middag worden op verschillende locaties in het buitenmuseum diverse soorten klassieke muziek ten gehore gebracht.

Klik hier en bekijk het programma van Zuiderzee klassiek (pdf).

Op Moederdag heeft het museum een speciaal cadeau voor alle moeders: gratis entree tot het Zuiderzeemuseum én Zuiderzee klassiek.

Artiesten

Bella Cantara
Het operakwartet Bella Cantara brengt een keur aan operastukken met uitstapjes naar operette en musical. Bella Cantara bestaat uit sopraan Mirjam Betjes, alt Joke Oud, tenor Walther Deubel en bas-bariton Hans van Niekerk. Hans Weenink begeleidt het ensemble. 

Enno Voorhorst
Kom tijdens Zuiderzee klassiek luisteren naar het virtuoze gitaarspel van Enno Voorhorst. Voorhorst is een bekend gitarist die niet alleen speelt in de grote zalen van Nederland, maar ook tijdens gitaarfestivals elders in Europa, Azië en Amerika.

Hedwig Brieffies
Ook Hedwig Brieffies komt graag met haar harp naar het Zuiderzeemuseum. Brieffies is harpiste in Het Noord-Hollands Jeugdorkest, dat onder leiding van Bas Pollard jaarlijks verschillende concertseries speelt in Nederland.

Het Vondel Ensemble
Het Vondel Ensemble is een strijkkwartet dat bestaat uit jonge musici. De vier ontmoetten elkaar aan het conservatorium en vormen sindsdien een ensemble. En mét succes: het Vondel Ensemble debuteerde in september in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

K.S.M. Music Stars
De ‘Music Stars’ is het opleidingsorkest van het harmonieorkest in Enkhuizen. Music Stars bestaat uit 23 jonge en oudere muzikanten; Ria van Bijnen is de dirigent.

Voor de Wind
Het blaaskwintet ‘Voor de Wind’ speelt tijdens Zuiderzee klassiek ‘Peter en de Wolf’ van Prokofiev, waarbij Sebastiaan Wolfensberger de verteller is. Voor de Wind bestaat uit Sonja Tol, fluit; Noor Wolfensberger, hobo; Ella Broekstra, klarinet; Dorothée Rothbarth, fagot en Herma Slot, hoorn. 

Anouk Overman - De voorleeshoek
Kom luisteren naar Anouk Overman in de voorleeshoek. Ze neemt je mee naar een woud waar een beer een piano vindt. Beer leert de mooiste muziek spelen en beleeft allemaal spannende avonturen.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdrachten mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij.
Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.